in

Guvernul Cîţu reînvie TAXA auto. Mașinile mai vechi de 15 ani vor fi impozitate

Taxa auto revine! Maşinile mai vechi de 15 ani vor fi impozitate în curând în România. Comisia Europeană este cea care cere măsuri ferme pentru reducerea vârstei parcului auto.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că trebuie luate măsuri de susţinere a proprietarilor, nu doar sancţiuni.

„Interdicţiile sunt foarte greu de justificat din punct de vedere juridic. România a pierdut procese la Curtea Europeană de Justiţie pe taxa auto tocmai pentru că ele, juridic, nu au fost fundamentate cum trebuie. Eu sunt adeptul programelor de susţinere pentru proprietarii de maşini şi în contrapartidă să existe poate un alt tip de aplicare a impozitelor locale în cazul acelor maşini (vechi, n.r.). Ele trebuie să vină, din punctul meu de vedere, în paralel. Trebuie să creăm alternative pentru cetăţeni, nu numai sancţiuni şi impozitări mai mari”, a afirmat Tanczos.

Ministrul Mediului a menţionat că o măsură privind maşinile mai vechi de 15 ani va exista probabil în cel mai scurt timp, în condiţiile în care inclusiv responsabilii de la Bruxelles insistă pentru măsuri destinate reducerii vârstei parcului auto.

Veneto, ajutor între 3.500 și 8.000 euro pentru cei care renunță la mașina veche pentru una nouă, cu impact redus asupra mediului

„Inclusiv Comisia Europeană ne forţează să luăm măsuri pentru reducerea vârstei parcului auto. Este o decizie asumată la nivelul Guvernului, odată cu negocierea PNRR (planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – n. r.). Comisia ne-a recomandat să găsim o soluţie pentru maşinile mai vechi de 15 ani”, a precizat  ministrul Mediului, conform Adevărul.

Forma taxei nu a fost creionată încă de autorităţi, dar experţii în sisteme de impozitare consideră că introducerea acesteia este posibilă, însă trebuie formulată inteligent, astfel încât să nu încalce prevederile legislaţiei comunitare, cum s-a întâmplat în trecut.

Specialiştii consideră că această impozitare a autoturismelor ar trebui să ţină cont de normele Euro şi de emisiile de dioxid de carbon.

Numărul mașinilor de mâna a doua importate în România a crescut semnificativ mai ales după ce a fost înlăturat timbrul de mediu, după o decizie a Curții Europene de Justiție care a considerat taxa discriminatorie.

Parcul auto este foarte îmbătrânit

Numai în 2017, România a importat aproape 520.000 de autoturisme de mâna a doua, iar peste 70% dintre acestea erau mașini diesel poluante. Datele statistice arată că din aproximativ 7,3 milioane de mașini înmatriculate în prezent în România, aproape patru milioane sunt mașini mai vechi de 15 ani.

De la 1 februarie 2017, taxa auto, care a a vut de-a lungul timpului mai multe denumiri, a fost eliminată, statul fiind nevoit să returneze banii cetăţenilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 1]

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu în Italia, din luna august, locurile de divertisment devin inaccesibile

Accident groaznic în Capri, autobuz plin de oameni căzut în gol de la șase metri, un mort și zeci de răniți