in

Guvernul Orban a intrat în dizgraţia Bisericii. BOR, reacţie dură după ce pelerinajul de Sfântul Dimitrie a fost interzis: «Un excesiv dispreț»

Guvernul Orban BOR

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat luni că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc din motive de securitate sanitară.

Șeful Guvernului a spus că speră să găsească înțelegere și la reprezentanții Bisericii. S-a înşelat, BOR reacţionând dur şi caracterizând decizia drept ”ofensatoare”.

“Sunt un om credincios, sunt un om care respect Biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele Bisercii. Pe de altă parte, riscul este foarte mare. Să ne gândim la următorul aspect, foarte mulți dintre credincioșii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje, sunt oameni în vârstă care sunt expuși unor riscuri foarte mari.

Noi știm cum funcționează. În parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în niște condiții pe care nu le putem controla. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi, este foarte greu de asigurat condițiile de distanțare fizică și de protejare a sănătății, cum sunt anumite lucruri care se desfășoară, care pot pune în pericol viața credincioșilor. Eu sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie a noastră și îi rog pe credincioși să înțeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a explicat Orban.
Pe 26 octombrie, credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Reacţia BOR: «Un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată»

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat cu privire la anularea pelerinajului de Sfântul Dumitru din București că gestul reprezintă „un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”.

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”, afirmă Vasile Bănescu, potrivit unui comunicat transmis presei.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române precizează că „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

„Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, completează Vasile Bănescu.

Ai muncit în străinătate? România eliberează ATESTATE PROFESIONALE, iată ce trebuie să faci!

Românii occident

Românii se întorc în Occident: «Am ratat şansa să îi păstrăm în ţară. E o tragedie naţională»