in

Haos pe aeroportul Otopeni. Persoanele nevaccinate stau la cozi infernale la intrarea în ţară

Este mult haos pe cel mai mare aeroport al României, după includerea pe lista galbenă sau roșie a unor țări cu mari comunităţi de români. La revenirea în ţară, oamenii, în special cei navaccinaţi, stau la cozi infernale pe aeroportul Otopeni.

Oboseală, frustrare, nervi, aglomerație. Se întâmplă pe Aeroportul Henri Coandă, când, la orele de vârf când sosesc simultan mai multe avioane din țări cu risc epidemiologic, așteptarea la controlul sanitar poate dura zeci de minute. Din partea Direcției de Sănătate Publică sunt cel mult şase medici pe tură care nu fac față fluxului crescut de călători, relatează Ştirile Pro TV.

Şi totul pentru că autoritățile însărcinate cu controlul sanitar n-au reușit într-un an și jumătate de pandemie să implementeze un sistem digital de completare și control al documentelor necesare intrării în țară.

“Cei care posedă certificatul digital nu mai trebuie să stea la coadă la controlul DSP, altfel formularele pe care le completează la intrarea în țară pasagerii care vin din țări galbene, respectiv roșii, trebuie văzute și validate de către un medic DSP”, a spus Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Henri Coandă.

Validarea durează. Se face clasic, cu semnătură și ștampila. În tot acest timp, coada se îngroașă iar pasagerii își pierd răbdarea. De distanțare fizică nu mai poate fi vorba. În încercarea de a găși o rezolvare, reprezentanții aeroportului fac eforturi să-i trieze pe călători chiar la sosire.

Jaf la Aeroportul Otopeni, români din diaspora păcăliți de firme care închiriază mașini. Mii de euro transferați ABUZIV din conturi

Numărul mic al românilor nevaccinati se vede și la intrarea în țară pe aeroportul Henri Coandă. Cei care sosesc dintr-o țară aflată pe lista galbenă sau roșie trebuie să folosească un culoar de acces în cazul în care nu au pașaportul digital european care să ateste vaccinarea. Cei care au acest pașaport, vor folosi culoarul verde și nu vor mai fi supuși niciunui alt control la intrarea în țară.

Avantajul oferit de certificatul de vaccinare se vede în momentul în care cei imunizați trec cu lejeritate pe lângă coadă de la controlul sanitar.

Ar putea fi simplu

”Dacă am avea o soluție digitală am evita zona de DSP, pentru că ar putea citi poliția de frontieră automat un cod QR, cum citește la certificatul verde, și n-ar mai trebui să stea să se uite medicul, intră sau nu intră în carantină”, a declarat Cosmin Pesteșan, director Aeroportul Henri Coandă.

Aproape toate țările Uniunii Europene solicită completarea online a documentelor de acces și generează apoi un cod digital care este verificat cu ușurință la frontieră. Evita astfel aglomerația pe fluxurile de intrare.

Doar România nu a reușit într-un an și jumătate de pandemie să pună la punct o astfel de soluție digitalizată. Pe de altă parte, România este pe penultimul loc din Uniune ca număr de persoane imunizate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 2.5]

Italian depistat de polițiștii români cu peste o tonă de trufe negre, în valoare de aproximativ 600.000 de lei

Macerata, barman de 53 de ani moare acasă în pat, cu o zi înainte făcuse rapelul