in

Parlamentarii nu sunt obligaţi să stea în izolare dacă se întorc din ţări aflate în zona galbenă

parlamentarii izolare

Parlamentarii români nu sunt obligați să stea în carantină sau izolare dacă se întorc în România dintr-o țară aflată în zona galbenă de risc de infectare cu noul coronavirus. Mai sunt exceptaţi de la izolare sau carantină și europarlamentarii, dar și „personalul aparținând instituțiilor internaționale și sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională”.

Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă precizează că cetățenii care vin în România din țări din zona galbenă de risc de infecție cu noul coronavirus trebuie să stea în carantină pe o perioadă de 14 zile la adresa de domiciliu. În anexa la HG emisă de guvern, însă, se arată că de la această regulă sunt exceptați, printre alte categorii și parlamentarii, relatează Digi24.

În secțiunea „Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților”, punctul 2 al articolului 1 precizează că: Pentru toate persoanele care vin în România din țările care nu fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică și aprobată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, se instituie pe o perioadă de 14 zile măsura carantinării/izolării la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii,inclusiv familia/aparținătorii, după caz.
Punctul 3 al articolului 1:
Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, prevăzută la pct. 2, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

Cu toate acestea, punctul 8 enumeră excepții de la această regulă:
Sunt exceptate de la prevederile pct. 2 și 3 următoarele categorii de persoane care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:
Iar printre aceste excepții, la litera d, se numără și parlamentarii români:
membri ai Parlamentului European, parlamentari și personal aparținând instituțiilor internaționale și sistemului național de aprare, ordine publică și securitate națională.

Statele din zona verde pentru care nu mai este nevoie măsura izolării la revenire sunt Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Zona galbenă reprezintă toate celelalte state care nu fac parte din lista țărilor aflate înzona verde. În aceste caz, se impune izolarea sau carantina.

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile

Guvernul a aprobat în şedinţa de marţi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Hotărârea a fost adoptată „în unanimitate” în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a anunțat premierul Ludovic Orban. Conform documentului, se menține obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

Ion Cristoiu: În logica de azi, românii din Italia ar trebui să dărâme Columna lui Traian, apar daci în postura de sclavi…

Restricțiile de zbor către Italia și alte opt țări au fost prelungite până în 17 iulie