in

Prezenţă surpriză la Cotroceni. Adrian Năstase, invitatul lui Iohannis la recepția de Ziua Națională

Adrian Năstase, fost prim-ministru al României în perioada 2000-2004, s-a aflat printre participanții la recepția oferită de către președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale.

Năstase s-a aflat pe lista invitaților în pofida celor două condamnări penale primite. Președinția a explicat că invitarea lui Năstase s-a făcut ”conform legii” în ”calitate de decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce”.

În anul 2002, Adrian Năstase primiea ”Steaua României” în rang de Mare Cruce, de la Ion  Iliescu, fiind vorba de cel mai înalt rang al Ordinului în afară de cel de Colan, rezervat președinților în funcție și care este decernat, de obicei, altor șefi de stat.

Potrivit legii, președintele este obligat să îi invite pe toți purtătorii Ordinului. Retragerea decorației o inițiază consiliul de onoare al ordinului.

Amintim că în 2012 Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“, fiind acuzat pentru finanţarea ilegală a campaniei electorale. Ulterior a fost condamnat și în dosarul Zambaccian. El a fost eliberat condiționat în 2014. Prezența lui Adrian Năstase la Cotroceni este surprinzătoare în condițiile în care în urmă cu trei ani a izbucnit un scandal politic uriaș după ce președintele nu l-a invitat la recepție pe Liviu Dragnea și alți oficiali, pe motiv că nu acceptă ”penali” la tradiționala recepție organizată de Ziua Națională.

PNL vrea candidați din diaspora la alegerile locale din iunie: ”Competiție internă pentru stabilirea listelor”

Tânăr român de 23 de ani, ucis de o supradoză de droguri la Modena, autoritățile sunt în alertă, este a doua victimă în câteva zile