in

Maşinile la mâna a doua s-ar putea scumpi. Cum au făcut averi colosale samsarii români

Mașinile la mâna a doua care sunt aduse din străinătate s-ar putea scumpi, după ce Guvenul român a decis ca toți cei care se ocupă de vânzarea lor să le înscrie în mod personal la Registrul Auto Român (RAR).

Statisticile oficiale arată că bugetul de stat ar fi pierdut peste un miliard de lei în ultimii cinci ani, prin neplata TVA-ului de către cei care aduc mașini din străinătate și le vând mai departe. 

Executivul a decis, ca toți cei care aduc mașini la mâna a doua din străinătate să le înscrie personal la Registrul Auto Român, pe numele lor, înainte de a le vinde.

„Dacă o firmă cumpără o mașină din Germania, în mod normal ar trebui să vină cu mașina în țară, să-i facă omologarea la RAR și în urma revânzării, la prețul de factură cu care a fost achiziționată în Germania, ar trebui să-i pună partea de TVA, care implicit îi ridică prețul. În condițiile în care se fac mai multe acte succesive, cu tot soiul de firme fantomă, practic statul este eludat de TVA”, a declarat Radian Tufă, director general RAR, pentru Digi24.

A vopsit maşini în străinătate, acum este patron de service în ţară. „M-am gândit mult înainte să mă întorc”

Samsarii spun că modificarea legislativă îi vizează pe cei care au firme, care în ultimii ani au făcut averi colosale.

Managerul celui mai mare târg auto din Europa spune că ANAF-ul putea să sancționeze firmele care fac evaziune fiscală.

„Această modificare nu aduce nimic nou, practic, întrucât firmele care importă mașini la mâna a doua trebuie să respecte Codul Fiscal. Trebuia să-l respecte și până acum. Cine nu respectă Codul Fiscal se supune legii 241, de evaziune fiscală”, a declarat Nicolae Răgălie, manager târg auto.

Pentru ca noile reguli să intre în vigoare, mai e nevoie de un protocol încheiat între RAR și ANAF. Atunci, prețurile cu siguranță vor crește, spun autoritățile.

Anul trecut, în România s-au vândut 880.000 de mașini la mâna a doua. Dintre acestea, 380.000 au fost importate, iar 500.000, de pe piața locală.

În primele 3 luni ale acestui an, s-au vândut peste 122.000 de autoturisme noi și rulate. Doar 21.000 au fost noi, restul, la mâna a doua.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
roman mort belgia

Un român a murit după ce a căzut în gol de la o înălțime de opt metri, în Belgia

reuters romanii

Românii nu cred în Covid până nu mor. Reportaj Reuters în Adunații-Copăceni