in

Se redeschid bisericile în România. Credincioșii trebuie să-și facă programare pentru spovedanie

Se redeschid bisericile

Se redeschid bisericile în România. Credincioșii vor putea asista de duminică la slujbele organizate în interiorul bisericilor. Este ultima decizie a Guvernului, care a ridicat marți şi alte restricţii, dar a cerut prelungirea stării de alertă cu încă o lună.

Oficierea slujbelor în interiorul bisericilor va fi făcută cu un număr limitat de enoriaşi, fiecare va trebui să aibă la dispoziţie 4 mp. Bineînţeles, cei care au semne de infecţie respiratorie nu vor putea intra, obiectele de cult vor fi curăţate des, cei care nu vor încăpea, vor asista afară la slujbă. Condiţiile exacte sunt stabilite, prin ordin comun, de Ministerul Sănătăţii şi de cel de Interne.

Patriarhia Română a transmis, după anunțul Guvernului privind redeschiderea bisericilor, noi îndrumări privind participarea credincioşilor la slujbele făcute în interiorul şi în exteriorul lăcaşurilor de cult. Vă prezentăm o parte dintre ele.

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice din timpul săptămânii, din duminici şi sărbători, se săvârşesc în interiorul bisericii, accesul realizându-se în așa fel încât între credincioși să fie o distanță de 2 m în orice direcție (4 mp pentru fiecare credincios).

Dacă numărul credincioşilor este mai mare decât spațiul interior disponibil, ceilalți credincioşi vor asculta slujba stând în exteriorul bisericii, slujba fiind transmisă la difuzoare sau clericii vor săvârşi slujba în aer liber (în curtea bisericii). Pentru credincioşii care urmăresc slujba în exteriorul bisericii, distanța între ei va fi de 1,5 m în orice direcție.

În interiorul bisericii, folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe, cu excepția slujitorilor bisericești care rostesc rugăciuni, predică sau cântă la strană.

Persoanele având COVID – 19, persoanele care prezintă simptome de infecție, persoanele aflate în carantină, precum şi persoanele care au avut contact cu o persoană infectată nu pot intra în biserică şi nici nu pot participa la vreo slujbă, acestea fiind rugate stăruitor să rămână acasă, pentru a nu răspândi boala. Însă, pot urmări slujbele acasă prin intermediul televiziunii sau internetului (online). Spovedirea şi Împărtășirea acestor persoane se va face la domiciliu sau la spital, cu respectarea tuturor reglementărilor sanitare aplicabile.

Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.

Toate regulile pe care trebuie să le respecte credincioşii acre iau parte la slujbe în interiorul bisericii, pot fi citit aici.

Puglia, româncă găsită moartă de colega de apartament, stătea pe balcon întinsă la soare

O româncă a devenit „îngerul” italienilor săraci dintr-o localitate din Puglia, gătește GRATIS pentru cei care nu mai au pe nimeni