in

Un fost ministru al diasporei se interesează de soarta copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate: ”Cum îi protejați?”

Fostul ministru al diasporei, deputatul PSD Angel Tîlvăr, a adresat o întrebare actualului ministru Andreea Păstîrnac, referitoare la situația copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. În interpelarea înregistrată la Camera Deputaților, fostul ministru a prezentat date concrete despre numărul copiilor care au unul sau ambii părinți plecați în străinătate.

”La finele primului semestru al acestui an, 18 403 copii din România aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate.  Totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la aceeaşi dată, de 96 723. Dintre cei 18 403 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 17 142 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau cu alte familii ori persoane. Conform ANPDCA, 65 425 copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate.  Dintre aceştia, 62 876 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV fără măsură de protecţie, în timp ce 1 558 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii ori persoane.”, a scris Angel Tîlvăr.

Deputatul a cerut ministrului Păstîrnac să îi prezinte în scris proiectele, programele și acţiunile pe care le are în vedere pentru a crește gradul de protejare a intereselor acestor copii.


Iată întreaga intervenție:

ÎNTREBARE

 Adresată: Doamnei Andreea PĂSTÎRNAC, Ministru pentru Românii de

Pretutindeni

De către:  Domnul Deputat Angel Tîlvăr

Circumscripţia electorală nr. 41 Vrancea

Grupul parlamentar al PSD

Obiectul întrebării: măsuri pentru protejarea intereselor copiilor români care au  părinții plecați la muncă în străinătate

STIMATĂ DOAMNĂ MINISTRU,

Conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), la finele primului semestru al acestui an, 18 403 copii din România aveau ambii părinţii plecaţi la muncă în străinătate.  Totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la aceeaşi dată, de 96 723.

Dintre cei 18 403 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 17 142 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie, restul fiind plasaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau cu alte familii ori persoane.

Conform ANPDCA, 65 425 copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate.  Dintre aceştia, 62 876 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV fără măsură de protecţie, în timp ce 1 558 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii ori persoane.

Totodată, 12 895 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate. 11.498 dintre ei au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridică la 3 931 –  580 erau în grija unui asistent maternal, 866 în centre de plasament, 2 237 la rude până la gradul IV, iar 248 în grija altor familii ori persoane.

Cifrele prezentate sunt mari, însa cu adevărat îngrijorătoare sunt consecințele pe care separarea pe termen lung de părinți o poate avea asupra acestor copii, așa cum au fost ele evidenţiate, în mai multe rânduri, de către specialişti (potențiale probleme emoţionale şi comportamentale, comportament agresiv faţă de colegi şi faţă de profesori, respingerea sarcinilor şcolare, abandon şcolar, până la repercusiuni pe termen lung în relaţiile pe care acest copil, ca adult, le va stabili cu copiii şi familia lui).

În acest context, vă rog, stimată Doamnă Ministru, să îmi răspundeţi la următoarele  întrebări:

  1. Care sunt proiectele, programele și acţiunile pe care le aveţi în vedere pentru a crește gradul de protejare a intereselor copiilor românilor plecați la muncă în străinătate?
  2. Care sunt modalitățile și mecanismele prin care intenționați să colaborați cu alte ministere, precum Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătații Ministerul Afacerilor Externe, în vederea diminuării riscurilor cărora le sunt supuși acești copii, asigurării suportului educaţional, psihologic şi social care le este vital și facilitării legăturilor pe care ei trebuie să le aibă cu părinții lor ?

 Data 28 noiembrie 2017                                                       Deputat PSD de Vrancea

Angel Tîlvăr

Solicit răspuns scris.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul României luat la întrebări despre înființarea muzeului Românilor de Pretutindeni: ”Răspundeți fără divagații și în termenul prescris de lege”

Canabis în sânge, copilul de 20 de luni al unei românce, în comă la Milano. ”A ingerat hașiș, probabil al tatălui”