in

Un italian a cumpărat un sat întreg în România. «Vreau să formez o comunitate aici. Oameni care s-au săturat de oraşe şi vor să trăiască în natură»

Un milionar italian a ajuns în România în 2007 şi s-a îndrăgostit de ţara noastră. Atât de mult, încât, a cumpărat un sat întreg în judeţul Arad, si are planuri foarte mari. Osvaldo Martinelli vrea să dezvolte aici o comunitate.

În 2007, italianul a ajuns la Labaşinţ, judeţul Arad, la unul dintre partenerii săi de afaceri, care cumpărase mai multe terenuri în această zonă şi avea o casă de vacanţă. Atunci s-a hotărât să investească aici. „M-am îndrăgostit de această zonă, dar ceea ce m-a făcut să mă decid a fost faptul că, într-o dimineaţă, când îmi savuram cafeaua, am văzut de la geamul meu două veveriţe care se jucau într-un copac. Era un lucru pe care eu nu l-am văzut în toată viaţa mea. Pentru mine e incredibil cum a rămas totul neschimbat şi cât de curată şi de naturală a rămas toată această zonă. Mi-a plăcut totul aici. Aici sunt nişte izvoare naturale de apă extraordinare, iar pentru mine apa este petrolul viitorului. Unde există apă naturală, izvoare, acolo există dezvoltare”, a declarat Osvaldo pentru Adevărul.

«Am cumpărat toate terenurile din intravilanul localităţii»

În Labaşinţ mai trăiesc doar trei familii de localnici din comunitatea care, la un moment dat, număra 600 de suflete. Depopularea a început după primul război mondial şi s-a accentuat în perioada comunistă, oamenii fiind atraşi de traiul de la oraşele din apropiere, Timişoara şi Arad. De altfel, apropierea de aceste două mari oraşe a fost şi unul din argumentele care l-au convins pe Osvaldo să demareze proiectul său.

„Iniţial, am cumpărat terenuri, toate terenurile din intravilanul localităţii. Am făcut asta pentru a crea un monopol imobiliar. Nu din egosim, ci pur şi simplu e o măsură de protecţie a afacerii, pentru că dacă eu investesc aici milioane de euro şi dezvolt zona, nu poate să vină altcineva să vândă terenul cu preţul cu care vrea el. Am devenit proprietar peste tot ce se putea cumpăra din intravilan, peste 80 de hectare de teren, în total sunt cam 90 de hectare, doar că acum mai suntem în faza de lucru pentru că sunt nişte parcele foarte vechi şi nu se ştie cui aparţin.

Primul obiectiv al meu a fost să dezvolt un complex turistic, care are deja 9.7 puncte, pe Booking.com, fără să ne facem niciun fel de promovare, de publicitate. Lucrăm deja cu multe multinaţionale din Timişoara, fără să îi căutăm, ei ne-au găsit pe noi. Este vorba de Bosch, Continental, Honeywell, Valeo, care aici îşi fac teambuildingurile. Pentru mine, acesta fost un indicator că decizia mea de a dezvolta proiectul, aici, a fost una bună”, spune Osvaldo.

Planurile imobiliare

Resortul AgroVillage a fost inaugurat în aprilie 2016. Opt ani a durat construcţia lui. Astăzi este format dintr-un hotel de patru stele, un hostel, mai multe căbănuţe, restaurant cu o terasă imensă, săli de conferinţă, sală de petreceri, piscină, dar şi numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber: o flotă de ATV-uri, mountainbike, cai, căruţe pentru plimbări etc.

Italian spune că proiectul resortului agroturistic trebuie să continue şi că mai sunt unele lucruri de făcut, dar pandemia a blocat totul.

Şi dacă proiectul turistic este blocat, Osvaldo îşi continuă planurile imobiliare. Pe cea mai mare parte din cele 80 de hectare achiziţionate, italianul a început construcţia de locuinţe. „Proiectul imobiliar e în felul următor: îţi cumperi aici 500 de metri pătraţi şi îţi faci o casă sau mai bine ţi-o fac eu. Totul construit în armonie cu natura, din materiale ecologice. Casa o plăteşti în rate, fără să ne încurcăm cu băncile, care să pună dobânzi peste dobânzi. Aşa şi ratele vor fi mai accesibile. În cinci, şase ani se va vedea în teren mult mai bine ceea ce vorbesc eu acum. O să fie lotizat totul, vor fi făcute străzile. Important este că deja noi am început să formăm o comunitate aici, cinci locuitori, şase sau 100, în momentul în care reuşim să facem asta, atunci totul merge cu bine înainte”, crede investitorul italian.

Osvalo Martinelli spune că locuinţele vor fi smart-house, vor avea toate dotările moderne, însă vor fi în armonie perfectă cu natura şi vor fi total autonome energetic. Clienţii pe care italianul vrea să-i atragă sunt oameni care lucrează de acasă, din România şi din întreaga lume, dar care s-au săturat de marile oraşe şi vor să fie în mijlocul naturii.

Investiţie de zece milioane de euro

Italianul a investit 10 milioane de euro la Labaşniţ, iar pentru viitor este dispus să mai investească atât cât e nevoie, să ducă tot proiectul la final. Are şi un sfat pentru românii care activează în turism. Le spune să vândă mai mult Green România, pentru că acesta e conceptul viitorului. Osvaldo crede că România ar putea deveni numărul unu în turismul european.

Întreaga povestea a italianului poate fi citită aici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 19 In medie: 3.5]

Italia, un român a salvat de la înec o fetiță de 10 ani, tatăl copilei a fost însă înghițit de ape

O asociație din Roma a creat un mesaj din români și italieni, pe un aerodrom: GRAZIE, mesaj dedicat medicilor din prima linie