in

Alocaţii de 10 ori mai mari pentru copiii stranierilor

În ultimii 4 ani, s-a dublat numărul românilor care au renunţat la alocaţia oferită de statul român, în favoarea celei acordate de ţările în care lucrează. În cele mai multe dintre statele membre, suma este mult mai mare decât cea primită în România. Astfel, în timp ce în ţară se acordă 200 de lei pentru copiii până în 2 ani şi 42 de lei pentru cei peste 2 ani, în Germania ajutorul este de 179 de euro, iar în Austria sare de 100 de euro pentru un copil.

Cifrele sunt în creştere şi în cazul pensiilor, şi al ajutoarelor de şomaj. Numai în judeţul Bihor, la Agenţia de Plăţi şi Prestaţii Sociale din Oradea, 624 de părinţi au anunţat în acest an că renunţă la alocaţia din România, în schimbul celei din ţara unde lucrează.

Larisa are două fetiţe şi e stabilită de 10 ani în Italia. Cum alocaţiile pe care le primea pentru copii în România nu o mulţumeau, a decis să renunţe la ele în favoarea celor oferite de statul italian.

Larisa Axinia: „În România, era în valoare de 10 euro. Este de 8 ori mai mare în Italia. Primim 80 de euro pentru fiecare copil”.

Românii aflaţi într-unul din statele membre ale Uniunii Europene pot solicita alocaţia pentru copil în ţara în care muncesc dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii: muncesc legal; beneficiază de şomaj în acel stat; sunt pensionari şi au copii în întreţinere. Banii pot fi ceruţi şi de cei care şi- au lăsat copiii acasă, în România, în grija rudelor.

Alocaţie de 100 de euro în Anglia

Mihaela Grecu, reprezentant al Ministerului Muncii a explicat cum poate creşte suma alocată copiilor în statele membre UE: „În ţările UE, se poate acorda în functie de veniturile părinţilor, de rangul născutului, de calitatea de asigurat”.

Germania plăteşte maximum 179 de euro lunar, Olanda 63 de euro, Marea Britanie, 100 de euro. Sunt şi state ca Spania unde alocaţia nu se acordă. Însă românii au alte beneficii.

„Statul spaniol m-a ajutat cu o indemnizaţie de maternitate pentru mamele lucrătoare timp de un an de zile, câte 100 de euro lunar. Am avut cele patru luni tot pentru mamele care stau acasă după ce nasc. 675 de euro, lunar, timp de 4 luni de zile”, a declarat Cristina Mandache, o româncă stabilită în Peninsula Iberică.

Românii care muncesc legal în străinătate au din 2007 dreptul de a primi indemnizaţii pentru toate tipurile de pensii, prestaţii de invaliditate, ajutoare de deces şi prestaţii de şomaj. Peste 2.000 de persoane solicită anual de la statul român formulare prin care intenţionează să ceară ajutor de şomaj în străinătate.

Părinţii care muncesc legal în ţările UniuniiEuropene pot cere să le fie acordată alocaţia din statul unde lucrează. Ei trebuie să completeze formularul E411 pe care să îl depună fie la Agenţia de Prestaţii Sociale din România, fie la instituţia corespunzătoare din ţara în care se află la muncă. În câteva săptămâni, cererea va primi un răspuns, iar banii din alocaţia europeană vor ajunge trimestrial în conturile părinţilor, care le vor trimite apoi în ţară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum să eviţi ţepele la munca în străinătate

Italia sprijină aderarea Republicii Moldova la UE