in

Italia sprijină aderarea Republicii Moldova la UE

La începutul acestei luni diplomaţii moldoveni au întreprins un turneu prin Europa. Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi al integrării europene, a mers la Bratislava, Zagreb şi Roma. Natalia Gherman, vicele său, a vizitat Viena. Scopul este campania pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Pentru italienii, pentru grecii care se află demultişor în Uniunea Europeană, lupta aceasta pentru integrare poate părea un pic ridicolă, când se uită la nenumăratele probleme pe care le are bătrânul continent. Şi românii, constrânşi să emigreze de acasă pentru a găsi de lucru aiurea, cred că ar putea să considere cu ironie entuziasmul diplomatic al moldovenilor.

Însă pentru moldovenii care înţeleg că ţara lor balansează periculos între două lumi foarte diferite, Uniunea Europeană şi zona sură a Comunităţii Statelor Independente, este clar că lupta diplomaţiei moldovene pentru integrarea în luminata Europă e demnă de toată admiraţia.

În Italia, Iurie Leancă s-a întâlnit, pe 7 noiembrie, cu omologul său Giulio Terzi di Sant’Agata. În urma întrevederii, spune comunicatul oficial, au fost trecute în revistă relaţiile bilaterale şi examinate oportunităţile dezvoltării lor ulterioare. Italia este cel de-al patrulea partener comercial ca mărime al Moldovei şi al şaselea ca sursă a investiţiilor străine directe.

Cu toate acestea cooperarea economică are încă un spaţiu amplu pentru creştere. “În acest scop, se spune în comunicat, cei doi oficiali au convenit să încurajeze întâlniri între reprezentanţii economici şi cei ai mediului de afaceri din cele două ţări. În cadrul discuţiilor, o atenţie deosebită a fost acordată numeroasei comunităţi moldoveneşti din Italia şi instrumentelor pentru favorizarea integrării mai plenare în ţesutul social şi economic italian, inclusiv printro serie de acorduri bilaterale în curs de negociere sau în proces de implementare.

În ceea ce priveşte tematica UE, viceprimministrul Leancă a ilustrat progresele semnificative înregistrate de Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic şi în cadrul desfăşurării negocierilor Acordului de Asociere şi a celui privind Comerţul Liber Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi în contextul Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, confirmând efortul Republicii Moldova în perseverarea pe calea reformelor, precum şi în sensul iniţierii procesului de integrare progresivă politică şi economică în conformitate cu standardele UE.”

Venind la Roma, Iurie Leancă nu a putut să nu salute şi numeroasa comunitate a moldovenilor de aici, cu care s-a întâlnit în prezenţa ambasadorului moldovean la Roma Aurel Băieşu. Aflându-mă şi eu printre cei veniţi la întâlnirea cu ministrul de externe, am urmărit cu interes cuvintele acestuia. Am admirat convingerea sa neclintită că locul nostru este în comunitatea europeană şi hotărârea fermă de a lupta pentru integrare fără a ezita câtuşi de puţin în faţa numeroaselor bariere existente.

Şi cea mai inexpugnabilă barieră pare a fi Transnistria. Moldova nu va reuşi niciodată să adere la Uniunea Europeană dacă nu rezolvă problema integrităţii teritoriale. Iar pentru aceasta e nevoie ca malul drept al Nistrului să fie atractiv pentru locuitorii Transnistriei, mai atractiv decât Rusia. Dar 70% din bugetul Tiraspolului este constituit din bani ruseşti, a zis Leancă. Îi vom putea include în hotarele noastre numai devenind candidaţi oficiali la integra – rea europeană, căci, dacă lucrul acesta se va întâmpla, vom putea atrage mult mai multe fonduri şi investiţii. Ar fi bine să fie aşa cum zice domnul Leancă, m-am gândit, dar nu se ştie dacă între timp Rusia nu aruncă în Transnistria şi mai multe milioane de dolari, ca să le strice europenizatorilor moldoveni jocul.

Oricum, Leancă este unul din cei mai carismatici miniştri ai guvernului moldovean. Tendinţa pro-europeană i se potriveşte de minune, o îmbracă şi o poartă cu chic, ca pe un costum al unui impecabil croitor. E subţire şi delicat, e inteligent şi gentil. L-am admirat cum suporta cu bărbăţie şi cu zâmbet pe faţă întrebările pe care i le făceau conaţionalii, care întrebări erau uneori cuvântări dezlânate cu teme multiple şi incerte amestecate cu complimente la adresa dumisale. Nu-i întrerupea, dar diseca din mormanul de cuvinte întrebarea şi răspundea prompt şi precis.

Întrebat ce se poate face pentru a restabili Tvm Internaţional, Leancă a răspuns că trebuie să mai luptăm şi noi singuri, să protestăm public, aşa cum am făcut-o când se hotăra soarta legii antidiscriminare. Ministrul ne-a întrebat dacă avem în Italia mulţi moldoveni cu cetăţenie italiană, ca să-şi dea seama cât de mult lobby putem face aici pentru Moldova. Ne-a îndemnat să-i încurajăm pe italieni să investească în Moldova. Ne-a spus că are şi el rude care lucrează în Italia.

Dar unul din lucrurile esenţiale spuse de Iurie Leancă a fost acela că a obţinut de la ministrul de externe italian Terzi promisiunea – scrisă, căci în vorbă au promis-o toţi – de a sprijini Republica Moldova în a deveni candidat la aderarea la UE. “Italia e unica ţară UE care şi-a luat un astfel de angajament. Şi fiţi siguri că Italia ne susţine şi datorită imaginii bune a Republicii Moldova pe care aţi creat-o dumneavoastră aici. Vă mulţumesc.”

Vă mulţumim şi noi, domnule Leancă. Măcar pe o clipă, dar ne-aţi făcut să ne simţim şi noi importanţi.

Victor Druţă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alocaţii de 10 ori mai mari pentru copiii stranierilor

FOTO/ Miss Univers România promovează valorile româneşti