in

Am ieşit oficial din recesiune. Rămânem cu criza

Economia României a ieşit din recesiune, după 33 de luni, Produsul Intern Brut înregistrând creşteri două trimestre consecutive, potrivit primelor estimări anunţate de Institutul Naţional de Statistică. Guvernul, Banca Naţională şi chiar instituţiile financiare internaţionale spun că ieşim din recesiune. Procesul este însă, unul firav şi nesigur.

În timp ce majoritatea statelor UE a ieşit din recesiune în decursul anilor trecuţi, noi am reuşit să obţinem două trimestre de creştere economică abia acum. Matematic, România a ieşit din recesiune la finele lunii martie. Vineri, 13 mai, Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere economică pe primul trimestru de circa 0,6%.

Informaţia nu este una surprinzătoare, având în vedere aşteptările tuturor economiştilor. Totuşi, prin acest pas, România a reuşit, în sfârşit, să obţină două trimestre consecutive de creştere economică, după ce în trimestrul III din 2008, INS a raportat prima scădere a PIB.

Astfel, dacă luăm în calcul primul trimestru de scădere a economiei, până la ieşirea din recesiune au trecut practic 33 de luni. Creşterea este însă fragilă. Astfel, situaţia nu este nici pe departe roz, iar autorităţile avertizează că ieşim din recesiune, dar nu şi din criză. Lucrurile se pot complica mai ales din cauza contextului extern, dar şi a alegerilor parlamentare din 2012. De altfel, autorităţile au redus deja estimarea de creştere pentru anul viitor de la 4,5% la 3,5%.

Criza continuă

Analiştii financiari dau ca sigură ieşirea României din recesiune. Totuşi, ei avertizează că nu e timpul să ne culcăm pe o ureche, ci să continuăm reformele începute.

Ieşirea din recesiune a economiei româneşti nu reprezintă o bază solidă pentru reluarea unei creşteri sustenabile şi nu se va resimţi în puterea de cumpărare sau în nivelul de trai, însă este un semnal psihologic potrivit, a declarat pentru Agerpres directorul Grupului de Economie Aplicată, analistul economic Liviu Voinea.

„Este o statistică ce nu spune mare lucru. Orice evoluţie în cadrul a 1% nu are cum să se reflecte asupra nivelului de trai, asupra puterii economice sau a revenirii industriei. Este, însă, o ştire bună la nivel psihologic. Dar nu înseamnă mare lucru deoarece nu este baza solidă pentru reluarea creşterii sustenabile. Nu sunt încă premisele pentru a identifica un trend. Am ieşit din recesiune, dar nu şi din criză”, a afirmat Liviu Voinea.

Băsescu: Nu poate începe nicio veselie

România va ieşi în acest an din recesiune, dar nu şi din criză. A spus-o şi preşedintele Traian Băsescu, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional. Şeful statului declară că ”nu poate începe nici o veselie”. Preşedintele României a declarat că abia la mijlocul lui 2012 românii ar putea simţi în puterea de cumpărare revenirea economică a României.

„Probabil la 2012, la mijlocul anului va începe să se simtă creşterea economică în puterea de cumpărare pentru fiecare salariat”, a afirmat şeful statului. Nu mai suntem în riscul de derapaj economic. România a fost stabilizată macroeconomic. Toţi paramentrii sunt îmbunătăţiţi. Ne face să fim pregătiţi pentru o eventuală reizbucnire a crizei. Suntem pe o platformă sigură”.

Criza economică în România

2006, 2007 şi 2008 au fost trei ani în care toate cifrele legate de economie arătau foarte bine. Creşteam de la o lună la alta şi nimeni nu se gândea că ţara ar fi putut să cadă în prăpastie. Produsul Intern Brut pentru anul 2007 a crescut cu şase procente faţă de anul 2006. Anul următor, când criza încolţea America, pentru noi era şi mai bun, scrie Jurnalul Naţional.

În 2009 economia României s-a prăbuşit. De la 7,1 % cu plus am ajuns la minus 7,1%. Prima jumătate de an a fost cea mai dură. Comerţul, producţia, turismul, toate au avut de suferit. în transporturi şi comunicaţii, căderea era cu două cifre, minus 11 şi 13 procente. Anul trecut am avut primele semne de ieşire din recesiune, dar creşterea economică a rămas negativă, – 1,3 % faţă de anul 2009.

Primele luni din an şi perioada de vară au fost la fel de grele pentru români. Cu toate aceastea, industria dădea semne de revenire. A crescut anul trecut cu cinci procente. în schimb construcţiile ne-au tras în jos cu aproape 11%, iar transportul şi telecomunicaţiile cu 4%. începutul anului 2011 pare să aducă şi primele semne mai bune.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noaptea muzeelor 2011, Fanfara Shavale la Roma

Protest pe şantier: „N-am fost plătit de trei luni”