in

Ambasadorul Italiei: UE nu va accepta interzicerea vânzării terenurilor din România către străini

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, într-un interviu pentru România Liberă, a declarat că Italia nu este de acord cu ideea ministrului român al agriculturii de a interzice vânzarea terenurilor către străini. "Nici UE nu va aceepta o asemenea discriminare", a precizat Cospito.

Străinii fac bani din pârloagele românilor

Potrivit diplomatului, Italia nu este de acord cu amânarea primirii României în spaţiul Schengen şi conectarea acestui subiect de Mecanismul privind Cooperarea şi Verificarea (MCV).

Mario Cospito a mai povestit că a aflat despre România când era copil, fiindcă în satul lui din sudul italiei, la Policoro, locuia un faimos arheolog român, Dinu Ademeşteanu. Îi place în România, chiar dacă e prea frig pentru el şi nu poate călători confortabil cu maşina prin ţară fiindcă şoselele româneşti “sunt într-o situaţie groaznică”.

Cum investesc elveţienii în agricultură BIO pe pământ românesc

Iată un fragment din interviul acordat publicaţiei “România Liberă”:

Ministrul de Externe, Giulio Terzi a spus recent că "România este un partener strategic pentru Italia". Ce înseamnă în acest caz "partener strategic"?

Avem o relaţie bilaterală foarte bună, iar Italia este unul dintre principalii parteneri economici ai României, alături de Germania.Italia este de asemenea un partener comercial important, iar prezenţa întreprinzătorilor mici şi mijlocii a devenit semnificativă. Deasemenea relaţia politică este esenţială  pentru că putem să translatăm acestă relaţie la nivel european. Noi considerm Romania un partener principal în interiorul UE, de aceea relaţia noastră este strategică

Cu ce ţări are Italia parteneriate strategice?

Avem parteneriate strategice cu statele occidentale tradionale: Franţa, Germania, Spania, Statele Unite

Italia şi România  au semnat deocamdată doar o declaraţie comună privind  Parteneriatul Strategic Consolidat la nivelul miniştrilor de externe.

România şi Polonia au devenit cei mai importanţi parteneri ai Italia din zona est-europeană. Am decis să construim parteneriate strategice cu aceste două state şi am semnat această declaraţie privind  parteneriatul strategice cu România în 2008, ceea ce înseamnă şedinţe de guvern comune, iar prima a avut loc la Roma în 2009, iar a doua anul trecut la Bucureşti. Există mai multe domenii ale acestui parteneriat strategic: ştiinţific, cultural, social etc.

Atunci când vă referiţi la o relaţie strategică acest lucru nu înseamnă mai ales chestiuni care ţin de apărare sau de structuri speciale?

Ba da, bineînţeles, în fond cele două state se află în aceeaşi alianţă comună, NATO, apoi Italia şi România au colaborat foarte bine pe diverse teatre de operaţiuni, de exemplu în Saraievo, carabinierii italieni au lucrat împreună cu jandarmii români, la fel şi în Irak, iar atunci când spun împreună nu mă refer în interiorul NATO, ci la faptul că au luptat sub aceeaşi comandă .Îmi aduc aminte şi că România a cumpărat echipament militar din Italia acum şase-şapte ani: avioane militare de transport C27J de la Alenia Aeronautica şi sisteme de telecomunicaţii

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A acumulat amenzi de 20.000 de euro cu o maşină înmatriculată în România

Ghidul românului în Italia: Am fost dat afară din casă, ce fac?