in

Antonescu şi Ponta, cu poporul pe stadion. Băsescu, cu europenii la Parlament

Uniunea Social Liberală şi Alianţa România Dreaptă au început războiul pentru imagine. Social democraţii şi liberalii au umplut Arena Naţională din Bucureşti cu aproximativ 70.000 de militanţi, la cea mai spectaculoasă lansare de candidaţi de până acum. De celaltă parte, democrat liberalii au ieşit la rampă, la Congresul Partidului Popular European, cu mai-marii Uniunii Europene, în frunte cu Jose Manuel Barroso şi Angela Merkel.

În vreme ce pe Arena Naţională Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au mobilizau activiştii cu mesaje anti-Băsescu, catalogat drept „slugă” de liderul PNL, la Palatul Parlamentului Angela Merkel remarca „curajul” preşedintelui de a-şi asuma măsuri impopulare.

Antonescu: Nu vom fi slugile Europei

Pentru a contracara câştigul de imagine pe care l-ar fi putut obţine Traian Băsescu şi PDL prin asocierea cu nume grele europene, USL a organizat în acelaşi timp megashow-ul politic pe Arena Naţională. Chiar şi discursurile şefilor USL au fost programate în acelaşi timp în care vorbeau liderii europeni. Liderii USL au folosit cuvinte tari, precum „hoţi” sau „avuţia românilor”, şi au avut accente naţionaliste, în primul rând în plan economic.

„Popularii europeni sunt astăzi la Palatul Parlamentului cu preşedintele lor, noi suntem astăzi cu poporul fără preşedinte. A vorbi în numele unui popor înseamnă să ai un proiect pentru acea naţiune. Nu există niciun fel de îndoială că USL este cea mai puternică forţă politică construită vreodată în istoria României şi este atât de puternică pentru că România are nevoie de noi toţi împreună şi nu are de câştigat doar nişte alegeri, ci de reconstruit o ţară. Avem nevoie de un plan, avem nevoie de oameni şi avem nevoie de forţă de hotărâre şi de unitate. De forţă pentru că aşa cum spuneam numai cei puternici pot pretinde că pot să conducă o naţiune, de hotărâre pentru că trebuie să le spunem foarte clar celor care nu ştiu România este parte a Europei indiferent cine o conduce, România şi-a câştigat libertatea cu sângele oamenilor şi are drept de vot, nu doar drept de a asculta. Noi cei care conducem şi vom conduce România în numele poporului român vom fi partenerii şi nu slugile instituţiilor europene. Nu vreau să existe un singur român care să creadă că România a primit ceva de pomană în toată istoria ei, are de învăţat de la multe naţiuni europene, dar vreau să nu uitaţi că românii sunt mult mai prost plătiţi, că au crescut economiile acelor ţări, că firme mari europene au făcut profit cu români. Putem sta cu fruntea sus în faţa oricui din Europa, parteneri şi nu slugi. Europa nu este o ficţiune, nu ai ce căuta cu Băsescu fără popor, Europa nu există în afara popoarelor şi naţiunilor. Dacă astăzi s-a vorbit de federalizarea României, vă spunem noi că România va rămâne un exemplu în respectarea minorităţilor, dar va fi un stat unitar, naţional România”, a declarat Crin Antonescu pe Arena Naţională.

Ponta: Băsescu este ultimul comunist al Europei

„Mă gândesc la cum va arăta România în 2019, când vom avea preşedinţia Uniunii Europene. Atunci, Crin Antonescu îşi va încheia primul mandat la Cotroceni. Băsescu este ultimul comunist al Europei, ultimul securist. (…) Niciodată o ţară nu este umilită şi înfrântă decât dacă există aici cozi de topor. Pentru colegii noştri lideri europeni, vă spun că avem dreptul să fim europeni. Ei ne vor trata cu respect dacă şi noi credem acelaşi lucru despre noi. Astă-seară, văzându-vă pe dumneavoastră, am uitat tot ceea ce a fost rău în aceste cinci luni de guvernare. Vreau însă să fiţi mândri şi mulţumiţi de faptul că, prin efortul dumneavoastră, aţi adus la guvernare o echipă USL care a început să repare nedreptăţile. Am promis că dăm înapoi salariile tăiate de Băsescu şi Boc, pensiile tăiate de Băsescu şi Boc şi ne ţinem de cuvânt. Vom ajuta persoanele cu dizabilităţi şi agricultorii, primii pe care i- au lovit Băsescu şi Boc. E bine că am călcat pe toate bombele pe care PDL- ul le lăsase nu nouă, ci României. Credeţi că cei de la PDL sunt bucuroşi că i-am oprit să fure de la Hidroelectrica, Poşta Română şi Oltchim? Sunt provocări foarte mari, sunt lucruri foarte dificile, dar trebuie să le facem şi le putem face. Nu ne putem întoarce la furăciunile lor, la modul cum au furat ţara bucată cu bucată”, a spus şi Victor Ponta.

Băsescu: Nu dorim o Europă cu mai multe viteze

La Palatul Parlamentului, în cadrul Congresul Partidului Popular European, Wilfried Martens a fost reales preşedintele PPE cu 91% din voturi. Prezent la eveniment, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu doreşte o Europă cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro.

„Statele Unite ale Europei reprezintă în opinia mea soluţia corectă pentru Europa şi pentru europeni,” a afirmat Traian Băsescu.

De asemenea, şeful statului a făcut un apel, în discursul de la Congresul PPE, privind prioritizarea de către liderii statelor UE a folosirii lucrătorilor din România şi Bulgaria, înaintea imigranţilor din exteriorul UE. „Doresc să atrag atenţia asupra faptului că înainte de a ne uita la rezervorul de forţă de muncă din exteriorul Uniunii Europene, ar trebui să exploatăm în mod eficient toate resursele de care dispunem în interiorul acesteia. Rămân cel puţin două bazine de forţă de muncă insuficient valorificate la nivelul Uniunii. În primul rând, lucrătorii din România şi Bulgaria, care sunt împiedicaţi să aibă acces liber la piaţa forţei de muncă din 9 state membre până la sfârşitul anului 2013. În al doilea rând, în contextul unei problematici cu mult mai complexe, forţa de muncă din cadrul comunităţilor de etnie romă care se află pe teritoriile mai multor state membre, între care şi România”, a afirmat Băsescu.

Merkel l-a lăudat pe Băsescu

„Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă acţiunile sale nu au fost întotdeauna populare, aşadar trebuie să fim uniţi pentru viitor, pentru că o relaţie de prietenie veritabilă se cunoaşte în perioada de criză”, a spus cancelarul german Angela Merkel.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Maşina unui român, incendiată la Ventimiglia

FOTO/ Este oficial: Mădălina Ghenea are o relaţie cu celebrul actor Gerard Butler