in

AUR: «Strângem semnături în țară și diaspora pentru demiterea lui Iohannis»

Liderii AUR, George Simion și Claudiu Târziu, au anunțat că a început să strângă semnături atât în ţară, cât şi în diaspora, pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis. Pentru demararea procedurilor de suspendare, AUR trebuie să strângă semnături de la cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor.

Simion a anunțat că au semnat deja pentru suspendare și parlamentari de la PNL, probabil referindu-se la parlamentarii plecați împreună cu Ludovic Orban din grupul partidului. De altfel, Orban a anunțat cu o zi în urmă ca va susține un astfel de demers.

Ei au lansat și site-ul JosIohannis.ro, unde românii pot semna virtual pentru demiterea președintelui.

Sondaj exploziv: Partidele de la guvernare se prăbuşesc! AUR, creştere spectaculoasă

Liderii AUR îl acuză pe președintele Iohannis că a dus România în criză sanitară și politică.

George Simion a spus că își dorește ca referendumul pentru suspendare să fie organizat odată cu alegerile anticipate.

„Este momentul. Au existat două propuneri pentru funcția de prim-ministru care nu au întrunit majoritate. Conform Constituție trebuie să ajungem la anticipate și pentru a economisi banii și nervii românilor, odată cu anticipatele trebuie să mergem și la referendum pentru demiterea președintelui”, a mai declarat Simion.

Procedura de suspendare


Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum.

Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.

Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale.

Conform Articolului 95, președintele are dreptul să dea explicații, în fața parlamentarilor, privind faptele care i se impută.

Dacă propunerea de suspendare din funcția de președinte este aprobată de parlamentari, se va organiza, în cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.

Pe durata suspendării președintelui, interimatul este asigurat de persoana care ocupă a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, potrivit articolului 98 din Constituție.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 4]
escorta romanca italia

Frosinone, a descoperit că soția se prostitua, a omorât-o la întoarcere în țară

ciuca diaspora

Bomba lui Ciucă: Înregistrarea OBLIGATORIE a românilor din diaspora la consulate, introducerea de taxe consulare