in

Aurul de la Roşia Montană împarte România. 15 mineri s-au blocat în subteran şi cer începerea exploatării

Angajaţi ai Roşia Montană Gold Corporation (compania canadiană care deţine licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint din Munţii Apuseni) şi localnici din Roşia Montană protestează pentru a doua zi împotriva deciziei politice referitoare la respingerea proiectului minier în Parlament. Minerii ameninţă cu greva foamei, iar 15 dintre ei s-au blocat în subteran. Minerii din subteran sunt la aproximativ 15 metri adâncime. Au intrat în galerie la ora 08.30 şi trebuiau să iasă la 10.30 pentru pauza de masă. Minerii au refuzat să mai iasă din mină în semn de protest.

Liderul sindicatului din RMGC, Cristian Albu, a declarat că minerii lucrau la reabilitarea galeriei miniere şi au decis să nu mai iasă din subteran. „Din păcate s-a ajuns la soluţii extreme. Oamenii mi-au spus că le-a ajuns cuţitul la os. Sunt disperaţi, le expiră contractele. Începe şcoala şi nu au cu ce să îşi trimită copiii la şcoală. Îl rog pe Crin Antonescu, cel care a provocat această situaţie, să vină la Roşia Montană, pentru a discuta cu oamenii de aici”, a spus Cristian Albu. De asemene,a aproximativ 300 de persoane protestau au protestat în cursul dimineţii în piaţa centrului istoric al comunei Roşia Montană. Potrivit liderului Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, protestele vor continua, iar o parte din mineri au decis să recurgă la greva foamei pentru a se ţine seama de solicitările lor. În cursul zilei de ieri, peste 500 de persoane au iniţiat o campanie de proteste în comuna din Munţii Apuseni.

În restul ţării, oameni protestează împotriva proiectului

Deznodământul proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană pare decis, după ce iniţial preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, apoi premierul Victor Ponta au declarat că acesta ar trebui respins la votul din Parlament. Dezbaterea parlamentară urmează să aibă loc în procedură de urgenţă, dar este de aşteptat ca proiectul să fie respins ţinând cont că deja doua comisii parlamentare au dat aviz negativ. Declaraţiile liderilor USL vin în contextul în care, timp de mai bine de o săptămână, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile oraşelor din România, dar şi din străinătate, protestând faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege şi trimis în Parlament pentru a fi votat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ion Purice va primi o diplomă ”pentru bunătatea sufletească demonstrată”. Primarul din Taglia di Po: ”dezminte toate prejudecățile privind românii”

Piemonte, criza economică nu s-a ameliorat, angajările românilor au scăzut cu 16,5%