in

Avem o ţară şi-o datorie: câte 3.300 euro de fiecare român

Românii se străduiesc să nu îşi mai facă datorii, dar face statul în numele lor. Mai mult, banii nici nu sunt folosiţi cu cap, ei nu ajung în proiecte care să susţină creşterea economică, ci în susţinerea cheltuielilor de funcţionare ale statului.

Datoria publică României a crescut cu aproape 3 procente şi a ajuns la 44,1% din Produsul Intern Brut (PIB). Analiştii economici atrag atenţia că toţi banii împrumutaţi au mers spre cheltuielile statului, nu şi pentru proiecte care să asigure creştere economică. Este concluzia raportului de audit de performanţă al Curţii de Conturi (CCR) „Evaluarea managementului datoriei publice în perioada 2012-2014”.

Astfel, fiecare român ar avea de dat 3.313 de euro, cu 600 de euro mai mult faţă de 2012, când datoria pe locuitor era de 2.705 euro. În doar doi ani, datoria publică a României a manifestat o tendinţă de creştere continuă, la finele anului 2014 ajungând la 65,94 miliarde euro, faţă de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2012, de 54,38 miliarde euro. Adică guvernele ce au condus ţara în cei doi ani s-au împrumutat cu 11 miliarde de euro.

Cheltuieli neproductive

Raportul Curţii de Conturi pentru perioada 2012 – 2014 arată că banii împrumutaţi de stat au fost folosiţi aproape în totalitate pentru finanțarea golurilor din buget, precum cele din sistemele de pensii şi de sănătate. Mai puţin de 1% din bani au mers către proiecte care să asigure creştere economică durabilă, aşa cum sunt investiţiile.

Anul trecut, statul a plătit dobânzi de peste 2 miliarde de euro pentru împrumuturile luate. “Apreciem că politica de contractare a împrumuturilor de stat trebuie să fie orientată către efectuarea de cheltuieli productive, şi anume realizarea de investiţii în resurse umane, în infrastructură, în cercetare, investiţii în tehnologie şi tehnică avansată şi alte activităţi benefice pe termen lung, care pot să asigure în viitor atât rambursarea obligaţiunilor emise şi plata dobânzilor aferente, cât şi dezvoltarea economiei în ansamblu”, anunță Curtea de Conturi. S-a ajuns la o situaţie absurdă. Adică, statul, populaţia şi firmele se concurează între ei pentru a împrumuta banii băncilor. Cu un client sigur, interesat de banii lor, băncile nu au mai avut motive să împrumute bani firmelor şi populaţiei sau să scadă dobânzile pentru a oferi condiţii atractive de creditare.

În ultimii şapte ani, datoria publică a României s-a triplat, în special ca urmare a împrumutului de 20 de miliarde de euro luat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Oamenii de afaceri spun că pentru ca România să aibă creştere economică pe viitor, autorităţile ar trebui să reducă impozitele şi să micşoreze cheltuielile publice. Faţă de alte state europene, România este, totuşi, printre cel mai puţin îndatorate. Media UE este de 87% din PIB, potrivit Eurostat. Ţările europene cu cele mai mari datorii în prezent sunt Grecia, Italia şi Portugalia.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nicolae Negrea, luptător MMA în Italia: „Mulţi evită să mă înfrunte, îi bat pe toţi” / VIDEO

Bobi Farkas, ucis la Parma de o lovitură de cuţit în plămâni