in

Avocatul Poporului îi solicită lui Iohannis să declare stare de urgență

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, îi solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, se arată într-un comunicat oficial al Instituției.
Până acum, în România au fost confirmate oficial 48 de cazuri de infectare cu coronavirus, dintre care șase s-au vindecat. Alte 1.450 de persoane sunt în carantină.
Instituirea stării de urgență ar duce la suspendarea mai multor drepturi cetățenești, dar și la imposibilitatea dizolvării Parlamentului până la încetarea stării. O eventuală instituire a stării de urgență ar face deci imposibilă încercarea lui Iohannis de a declanșa alegerile anticipate, scrie G4Media.

Comunicat oficial:

Avocatul Poporului solicită instituirea stării de urgență, în contextul epidemiei de Coronavirus

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai.

Întrebat cu o zi în urmă de către reporteri, dacă este nevoie de stare de urgență așa cum au propus mai mulți politicieni, Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă-mi permiteţi să vă dau un sfat, aşa, colocvial. Dacă vă uitaţi la televizor şi vedeţi politicieni care dau sfaturi la toată lumea şi le ştiu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbaţi canalul. Luaţi sfaturile de la autorităţi, autorităţile sunt pregătite, vă dau cele mai bune sfaturi şi sunt, cum se spune, pe fază. Ceea ce comunică autorităţile care se ocupă de gestionarea crizei asta este indicaţia care este bine să fie urmată”.

Optimismul preşedintelui

Președintele Ioahannis a menționat că este de așteptat ca epidemia să se termine în câteva săptămâni. 

„Sunt mulțumit de felul în care guvernul Orban gestionează această criză. Măsurile luate mi se par potrivite, au venit la timp. Nu putem să lăsăm totul în treaba autorităților, trebuie să evităm panica și isteria”, a spus Klaus Iohannis.

Amintim că Ungaria a declarat miercuri stare de urgenţă pentru a aplica măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului, deşi avea doar 13 cazuri confirmate, comparativ cu România, care are deja 48 de persoane infectate. Iar numărul creşte de la oră la oră.

Guvernul de la Budapesta se aşteaptă ca epidemia să dureze mai degrabă luni decât săptămâni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Autoritățile române închid șapte puncte de trecere ale frontierei, măsura intră în vigoare de joi

S-a întors din Italia și a mers în vizită la vecini, femeie din Brașov amendată cu 20.000 de lei