in

Banii arabilor, aduşi în România de criza alimentară

Noul pericol la nivel mondial, criza alimentară, ar putea aduce beneficii importante României. Oamenii de afaceri arabi vor să se apere de o eventuală criză alimentară şi sunt dispuşi să investească sume foarte mari de bani în România, o ţară agrară, cu suprafeţe uriaşe nelucrate. Strategia lor este de a-şi securiza, prin investiţii în agricultura altor ţări, propriile resurse de hrană.

 

Oamenii de afaceri din ţările arabe vor să se apere de viitoarele scumpiri ale hranei investind în agricultură în ţările cu resurse bogate în domeniu. În condiţiile în care băncile locale sunt reticente în a credita proiecte în domeniu, autorităţile române nu se sfiesc să bată la uşa străinilor în căutare de bani. Iar cei ai statelor arabe sunt mulţi.

Peste 100 de reprezentanţi ai unor companii din state precum Arabia Saudită, Oman sau Qatar au sosit în aceste zile la Bucureşti, în căutare de oportunităţi de investiţii, iar agricultura ocupă un loc fruntaş în lista priorităţilor. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a invitat să investească în agricultura locală, nu doar în contextul prognozelor privind o posibilă criză alimentară, dar şi datorită potenţialului local, dat de terenuri, tradiţie, forţă de muncă sau fondurile europene.

Arabii au banii pregătiţi şi aşteaptă doar proiecte bune, în orice domeniu. „Noi venim cu un sac de bani. Poate fi mai mic sau mai mare, depinde de proiecte”, a declarat Abdullatif AlNemer, preşedintele Al Nemer Group, una dintre cele mai mari companii din Arabia Saudită, cu activităţi în arii diverse.

„Cred că agricultura României poate creşte substanţial, pentru că aveţi totul. Dar voi aveţi nevoie de bani şi noi avem bani”, a spus Al Nemer. „România este încă subdezvoltată în agricultură. Aveţi teren, apă, dar aveţi nevoie de investiţii”, a declarat un alt om de afaceri. El a spus că scopul principal al investiţiilor pe care companiile arabe vor să le facă în agricultura locală este asigurarea securităţii alimentare.

Băsescu: Dacă doriţi să vedeţi România, mergeţi cu elicopterul

Preşedintele Traian Băsescu le-a vorbit marţi, 8 martie, investitorilor din zona Golfului despre oportunităţile de investiţii în turism, sugerându-le acestora că, dacă doresc să descopere cu adevărat România, să facă cum a făcut şi el de când este preşedinte şi să meargă cu elicopterul, nu pe şosele.

„Un domeniu poate de interes major privind la ceea ce România are – munte, mare, deal – este turismul. Avem o infrastructură de turism depăşită care trebuie modernizată şi avem un potenţial pentru dezvoltarea infrastructurii de turism excepţională. Dacă vreodată veţi vrea să vedeţi cu adevărat România, să nu mergeţi pe şosele. Vă recomand un elicopter. Sunt un om care a circulat în ţară pe şosele foarte mult, dar niciodata nu am descoperit România cum am descoperit-o din elicopter. De când sunt preşedinte, circul des şi cu elicopterul”, a spus Basescu.

El le-a vorbit investitorilor despre frumuseţile din România, însă a atras atenţia că, din păcate, potenţialul acesteia nu este exploatat, iar, dacă vor merge în zona centrală a ţării, vor vedea „cum curge apa minerală pe marginea drumului”, deoarece nu este valorificată.

„Ce ne lipseste pentru a ne valorifica aceste avantaje pe care România le are? Exact infrastructura de turism şi cea rutieră sau feroviară”, a subliniat Băsescu, îndemnându-i pe oamenii de afaceri prezenţi să investească în acest domeniu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Aurelia Ceoromila, candidată la Arezzo: “Nu voi cumpăra voturile românilor cu o bere”

Fonduri Europene/ Regiunea Molise caută parteneri ȋn România