in

Aurelia Ceoromila, candidată la Arezzo: “Nu voi cumpăra voturile românilor cu o bere”

Incă o româncă pe lista candidaţilor, la alegerile administrative care se vor desfăşura ȋn peste o mie de localităţi din Italia: este vorba de Aurelia Ceoromila, care va candida pentru un loc de consilier la primăria din Arezzo, ȋn regiunea Toscana.

“Aştept adeverinţa de la Autoritatea Electorală din România şi apoi ȋmi voi oficializa candidatura”, ne-a spus Aurelia Ceoromila, fostă ȋnvăţătoare ȋn România, stabilită ȋn Italia din 2004.

Pe lista PD

Românca va candida pe o listă electorală de stânga, care ȋl susţine pe actualul primar, Giuseppe Fanfani (Partidul Democrat- PD). Deşi consideră că primarul Fanfani nu este agreat de toţi conaţionalii din oraş, Aurelia a decis să-l susţină şi pentru un al doilea mandat, pentru că “actualul primar are o viziune largă şi am primit mereu susţinere din partea dumnealui, tocmai de aceea am refuzat propunerile de a candida pe alte liste”.

200 de români din 3700 pe listele electorale

Se poate spune, ȋnsă, că românca şi-a ȋnceput deja campania electorală, demarând una din cele mai grele operaţiuni dinaintea votului: ȋnscrierea românilor din localitate pe listele electorale. “Mission impossible”, am putea spune: pentru că românii sunt foarte reticenţi ȋn ceea ce priveşte politica şi politicienii. Mai mult, puţini ȋşi cunosc drepturile, după cum ne spune ȋnsăşi viitoarea candidată: “Am distribuit sute de formulare de ȋnscriere, primăria a anunţat şi pe site că românii pot vota, ȋn calitate de cetăţeni comunitari. Totuşi, puţini conaţionali mă cred, când le spun că au drept de vot ȋn Italia”.

Până acum, s-au ȋnscris pe liste circa 200 de români. “O cifră infimă, dacă ţinem cont de faptul că, la Arezzo, trăiesc oficial 4420 de români, dintre care, după calculele pe care le-am făcut, cel puţin 3700 au peste 18 ani, deci pot vota. Un bazin electoral foarte mare, ţinând cont şi de numărul total al localnicilor”, precizează Aurelia Ceoromila.

Anunţul cu privire la votul românilor a apărut şi ȋn presa locală, pe “Corriere di Arezzo” şi la “Tele Etruria”.
Deşi puţini români s-au ȋnscris pe liste, Aurelia este convinsă că şansele sale electorale vor creşte, chiar dacă s-ar putea ca o altă româncă din localitate să candideze, pe o listă rivală: “am vorbit cu cealaltă posibilă candidată şi m-aş bucura să fim două românce pe liste, pentru că bazinul electoral este mare, iar, ȋn consiliul primăriei, este loc pentru doi reprezentanţi ai comunităţii”.

Consilier cu 300 de voturi: In plus, la alegerile trecute ultimul clasat pe lista aleşilor ȋn consiliu a obţinut 300 de voturi, adică mai puţin de  a zecea parte din potenţialul electoral românesc.

Strategia electorala

In spatele oricărei campanii electorale există o strategie şi, mai ales, un fond pentru cheltuieli. O ȋntreb pe Aurelia Ceoromila cum intenţionează să-şi organizeze campania şi ce fonduri are la dispoziţie: “Sloganul meu va fi “Vocea ta ȋn consiliul comunal”. Am vorbit deja cu românii pe care ȋi cunosc şi, prin ei, cu prietenii lor. Acum, voi ȋncerca să ajung la conaţionalii pe care nu ȋi cunosc personal şi care, la rândul lor, nu au auzit niciodată de mine. Voi face, ca şi până acum, o campanie de la om la om”.

In legătură cu banii pentru campanie, viitoarea candidată recunoaşte că nu dispune de fonduri şi nu intenţionează să investească mult din punct de vedere financiar: “Nu vreau să fac multe cheltuieli, am decis să tipăresc afişe A3,  care mă vor costa ȋn total circa 200 de euro. Cine mă va vota, o va face din convingere, nu pentru că i-am cumpărat o bere. In plus, la primărie nu voi avea un salariu fix, ci o contribuţie de 25 de euro pentru prezenţa de şedinţă.”

In vederea campaniei electorale, Aurelia a decis deja să-şi reducă programul la locul de muncă şi să dedice timpul ȋntâlnirilor cu românii din localitate. Primul grup ţintă sunt chiar tinerii români, unii crescuţi de mici ȋn Italia: “intenţionez să merg ȋn locurile unde se adună românii, cum ar fi facultatea şi şcolile din localitate şi discotecile. Generaţia de tineri este oarecum dezorientată şi mulţi adolescenţi ar trebui să facă un pas ȋnainte ȋn a-şi cunoaşte drepturile. In campania mea nu vreau să fac promisiuni, pentru că nu ştiu câte din ele voi putea să le respect. Spre exemplu, le spun clar românilor că nu le pot găsi un loc de muncă, deşi ştiu bine că este durerea tuturor”.

Pentru a-şi promova candidatura, Aurelia Ceoromila este decisă să-i convingă şi pe alegătorii italieni, nu doar pe conaţionali: “contez şi pe voturile italienilor, cred că voi avea de partea mea cel puţin 50 de localnici. In plus, am ȋntâlnit şi alţi cetăţeni comunitari pe care i-am ȋnscris pe listele electorale, cum ar fi trei doamne din Polonia, Bulgaria şi Lituania, care nu ştiau că pot vota”.

Modelul Casini

Şi pentru că tot a decis să facă primii paşi ȋn politică, o ȋntrebare vine de la sine: Există vreun politician italian sau român, pe care ȋl are drept model? “In Italia, ȋmi place Pierferdinando Casini (UDC, n.red) pentru că este un politician moderat: Dar din politica românească nu există nimeni, m-au dezamăgit politicienii, dar poate şi mai mult mass media din România”.

Cine este Aurelia Ceoromila?
Născută la Bârlad, a terminat Facultatea de Chimie Alimentară şi a lucrat ca subinginer timp de 11 ani la Combinatul de mezeluri din Vaslui, până la falimentul societăţii. Apo
i s-a recalificat, lucrând ca educatoare. După ce a absolvit Institutul Pedagogic din Iaşi (1998). A venit ȋn Italia, la Arezzo, ȋn 2004, unde a urmat un curs de asistenţă de bază şi s-a angajat ȋntr-un cămin de bătrâni. In prezent lucrează ȋntr-o agenţie de turism la Arezzo. Are două fete: cea mai mică a absolvit liceul la Arezzo, iar cea mare lucrează la Bucureşti, unde a absolvit Facultatea de Arhitectură.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ROMA/ 13 martie 2011- Se sărbătoreşte “Duminica Ortodoxiei”

Banii arabilor, aduşi în România de criza alimentară