in

Bătrâna care trăieşte cu 15 lei pe lună. Ministrul Muncii: «Nu i-a fost actualizată pensia. Îmi cer scuze, doamnă»

O femeie văduvă în vârstă de 76 de ani, care trăieşte singură într-un cătun din Apuseni, are o pensie de doar 15 lei. Adică, puţin peste 3 euro pe lună. Jurj Fica, sau ”Tanti Fica” nu are copii sau nepoţi şi, astfel, nu are la cine să ceară ajutor în caz de nevoie.

Locuieşte singură în cătunul Fântânele, la aproape 10 kilometri de comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba. Accesul până la locuinţa acesteia se face doar cu o maşina de teren, plus o urcare pe deal de circa o jumătate de oră. Pe timpul verii, mai are un vecin care stă cu animalele în zona, dar iarnă este singură în vârful de deal din Apuseni, scrie Adevărul. Soţul ei a murit în urmă cu şapte ani. El avea pensie de 30 de lei, iar văduvei i-a rămas pensie de urmaş. Adică, jumătate din această suma. 15 lei.

Tanti Fica are o vacă, un cal şi câteva găini. Accesul dificil face că nici poştaşul să nu urce în fiecare luna pentru a-i duce pensia.

Un tânăr din Alba Iulia a iniţiat o campanie de sprijin şi a creat un grup pe internet denumit ”Ajutor pentru tanti Fica”. În cătunul Fântânele mai trăiesc doar patru persoane, casele fiind la distanţă mare unele de altele. Potrivit tânărului care a vizitat-o pe Tanti Fica, aceasta are nevoie urgenţă de alimente de bază (ulei, făină, zafar), de o sobă nouă şi de plata facturilor pentru curent electric şi telefonul mobil.   Femeia poate fi ajutată prin donaţii la Asociaţia Diaspora Locală, C.I.F.: 41545404, IBAN: RO05BRDE360SV48263933600, Banca BRD Timişoara. Reprezentanţii asociaţiei au vizitat-o pe femeie şi au stabilit că o vor susţine în continuare, la fel ca alte cazuri de persoane vârstnice izolate în munţii României.

Ministrul Muncii: „Îmi cer scuze, doamnă!“

Şi ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a interesat de cazul bătrânei. Aceasta susţine că a verificat situaţia femeii la Casa de Pensii Alba şi a constatat că nu i-a fost actualizată pensia de urmaş. ”(…) Şi mie mi s-a întâmplat să greşesc în toată activitatea mea. Am greşit, am spus, am asumat, am propus soluţii de rezolvare. Lucrurile nu se însănătoşesc în România dacă ascundem greşelile.

Este de preferat să nu apară greşeli (mă refer la cele dintr-o eroare umană, nu la cele intenţionate care nu se tolerează!) dar într-o instituţie cum este Casa de pensii, de exemplu, unde se lucrează cu atât de multe dosare, calcule, adeverinţe, etc. există şi această posibilitate care trebuie să aibă un caracter excepţional.    Informaţia apărută în presă cu privire la doamna F. J. din judeţul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizaţie de urmaş (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informaţii şi refuz să le ignor?

Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informaţie trebuie verificată. Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizaţia de urmaş după soţul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961.

Am cerut explicaţii şi, bineînţeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!”, a scris Ministrul Muncii, luni, pe Facebook.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, abia eliberat din închisoare, prins în flagrant la furat, român încarcerat la Viterbo

Cunoscutul fotbalist italian Francesco Totti, testat pozitiv cu coronavirus. Tatăl său a murit de Covid-19 în urmă cu trei săptămâni