in

Băsescu despre intervenţia militară în Libia: „Nu avem cu ce să participăm, avioanele noastre nu fac faţă”

România nu va participa la intervenţia militară din Libia, este poziţia României cu privire la conflictul iscat, după ce Franţa, Marea Britanie şi SUA au declanşat bombardamente împotriva Libiei. Aceste ţări au declanşat ofensiva după decizia Consiliului de Securitate al ONU. Dictatorul libian, Muammar Gaddafi, a declarat că va fi un război lung şi că va înarma poporul pentru a-şi apăra ţara.

Unii analişti au avansat ideea că România nu se alătură intervenţiei militare pentru că nu are resursele necesare pentru a o face. De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat că România este în imposibilitatea de a participa în acest moment la intervenţiile militare din Libia pentru că avioanele româneşti „nu fac faţă”.

„Şi dacă am fi vrut, nu aveam cu ce să participăm la această fază a operaţiunilor. Nu aveam pentru că avioanele noastre nu fac faţă. Participarea la astfel de operaţiuni suplineşte câte şase luni, un an de diplomaţie. Dacă poţi să contribui militar în astfel de momente, este mai mult decât orice diplomaţie, iar efectele se cunosc întotdeauna după”, a spus preşedintele într-un interviu acordat TVR.

Preşedintele a precizat că avioanele aflate în prezent în dotarea armatei permit doar servicii de patrulă aeriană, „pentru că nivelul lor tehnologic este extrem de scăzut „.

Şeful statului a afirmat că nu este cazul ca România să aibă o reacţie privind intervenţia militară în Libia, deoarece Alianţa Nord-Atlantică (NATO) nu este implicată în aceste operaţiuni. Preşedintele Traian Băsescu declara, la începutul lunii martie, la Bruxelles, că „în acest moment România nu susţine o soluţie militară în Libia”, şeful statului apreciind că aceasta poate fi „o eroare politică majoră”.

Constantinescu: „Nechibzuinţă”

Fostul şef al statului Emil Constantinescu a criticat poziţia preşedintelui Traian Băsescu în cazul intervenţiei militare din Libia. Reacţia României a fost „nepotrivită, iar din momentul acesta nu mai poate să facă nimic Bucureştiul, pentru că s-au ratat. Este vorba despre intervenţia nechibzuită a preşedintelui Băsescu la discuţiile din cadrul Uniunii Europene, când a contestat o idee a unei eventuale intervenţii militare, pentru că aşa cum este formulată rezoluţia Naţiunilor Unite de a impune o zonă de interdicţie, ea are în vedere o acţiune militară”, declară Emil Constantinescu.

Fostul şef al statului nu înţelege de ce România a susţinut şi chiar a participat la intervenţiile militare din Irak şi Afganistan, „în numele alianţei cu Statele Unite”, iar acum nici măcar nu spune clar dacă sprijină sau nu acţiunea din Libia. „Preşedintele Băsescu nu a înţeles această tendinţă a Uniunii Europene de a juca un rol în numele unei solidarităţi a UE. României nu i s-au cerut şi nu i se vor cere în niciun moment avioane sau tehnică de luptă, României i se cerea o simplă declaraţie de solidaritate, care n-a venit la timp. Există tardiv. în acest moment, este inutil, a adăugat Emil Constantinescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Violată de un italian în timp ce căuta un loc de muncă

Leontina Ionescu, consiliera româncă de la Marcellina, şi-a dat demisia