in

Băsescu: „I-am propus lui Victor Ponta să fie premier”. Ponta: „Minte!”

Preşedintele Traian Băsescu susţine că după demisia lui Emil Boc i-a propus lui Victor Ponta să fie premier, însă în numele acestuia au răspuns Daniel Constantin şi Crin Antonescu. „Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit lui Victor Ponta. Victor Ponta n-a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu’, cum îi spune, Constantin”, a declarat Băsescu, duminică, la emisiunea „La Taifas cu Ion Cristoiu” de la B1 TV, precizând că liderii PDL, „într-un cadru restrâns”, erau pregătiţi să plece de la guvernare în condiţiile în care liderul PSD accepta propunerea. „Câţiva din ei ştiau că îi voi propune funcţia de premier. Erau pregătiţi psihologic de plecare cu 24 de ore înainte de plecarea lui Boc”, a spus preşedintele.

Băsescu a precizat că oferta pe care i-a făcut-o lui Ponta nu era de refuzat. Mai mult, preşedintele a afirmat că l-ar fi ajutat pe liderul PSD să-şi facă guvernul, dacă accepta nominalizarea ca premier. „Propunerea nu trebuia refuzată. Eu spuneam, mulţumesc, am 10 zile să-mi fac guvern. Probabil şi din interes naţional şi eu îl ajutam să facă guvernul”, a spus preşedintele. În context, şeful statului a apreciat că este „greu de crezut” ca USL să facă guvernul după alegerile parlamentare.

„Vă dau o veste bună. Greu de crezut că USL va fi la guvernare de la toamnă”, a spus şeful statului, la B1, apreciind că USL nu va obţine 50 la sută la parlamentare. Acest lucru, a precizat Băsescu, nu-l obligă constituţional pe preşedinte să numească premierul de la USL.

Ponta: „Nu mi-a propus funcţia de premier”

La scurt timp după declaraţia şefului statului, preşedintele PSD, Victor Ponta, l-a acuzat pe seful statului că minte când spune că i-a propus funcţia de premier. „Basescu minte! Nu mi-a propus funcţia de premier!”, a scris Victor Ponta pe Facebook. „Decizia noastră era anunţată dinainte de consultări, anume că vrem alegeri anticipate şi doar dacă câştigam atunci să facem guvernul”, a mai spus liderul PSD.

„Minte domnule! Mie nu mi-a propus aşa ceva! Mi-a propus, dar eu nu mai ştiu? Mi se pare neserios şi iresponsabil să facă astfel de declaraţii un om de care depind destinele românilor. Nu ştiu de ce face preşedintele României astfel de jocuri ieftine. Nu am avut nicio discuţie particulară cu preşedintele. Nu îl băgaţi în seamă pe Traian Băsescu”, a declarat Victor Ponta şi la România TV.

Stenogramele discuţiilor în care Băsescu i-ar fi propus lui Ponta funcţia de premier

Şeful statului a făcut publică stenograma consultărilor de la Cotroceni în care i-a propus preşedintelui PSD, Victor Ponta, să fie premier.

„Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine preşedintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui.

La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta…”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit – în timpul emisiunii cu şeful statului – transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:

„Daniel Constantin: „Eu mă aşteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră…”

Traian Băsescu: „Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă…”

Traian Băsescu: „Nu…”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am înţeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (…)””

Conform moderatorului, până la acest moment, liderul PSD Victor Ponta nu a intervenit în discuţia referitoare la posibila sa numire în funcţia de premier.

Un alt pasaj citit de acesta este următorul:

„Traian Băsescu: „Staţi numai o clipă vă rog”

Victor Ponta: „Să nu ne daţi ceva decoraţii”

Traian Băsescu: „Nu, nu, dar pot să vă dau”

Victor Ponta: „Nu, nu, vă mulţumesc, i-aţi dat lui Vanghelie, e suficient… (…)””

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fratele rapperului român Puya, mort în condiţii suspecte în locuinţa sa de lângă Ancona

Scandal halucinant la Madrid/ Incident politic la WC