in

Scandal halucinant la Madrid/ Incident politic la WC

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat la Madrid, în perioada 10-11 martie, cea de-a şasea ediţie a Conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”.

Dezbaterile au avut ca teme organizarea comunităţii româneşti din Spania; identitate lingvistică, culturală şi spirituală în context european; principiile de funcţionare a sistemului de asigurări sociale şi pensii pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării; politici europene pentru protecţia cetăţenilor europeni; exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în Spania şi imaginea românilor din Spania.

La dezbateri au participat, între alţii, secretarul de stat Eugen Tomac, senatorul Viorel Badea, deputatul William Brînză, deputatul Cristian Rizea, iar din partea autorităţilor spaniole, Pablo Gomez Tavira, directorul general pentru imigraţie al Guvernului Comunităţii Autonome Madrid, Esperanza Aguirre, reprezentant al preşedintelui guvernului regional, şi doamna Maria del Corral Tellez, secretar general pentru imigraţie din cadrul Ministerului Spaniol al Muncii.

Deputatul Cristian Rizea susţine că a fost amenintat cu moartea la baie, de către Daniel Ioniţă, membru PDL Spania – organizaţia Castellon, vărul deputatului PDL, William Brînză, în cadrul conferinţei de la Madrid. Şi nu a spus-o cunoscuţilor, ci într-un comunicat de presă a PDL Diaspora. Brînză şi vărul lui susţin că deputatul PDL delirează. O poveste halucinantă în lumea politicienilor români din diaspora.

Iată AICI comunicatul PSD Diaspora, la care deputatul a ataşat plângerea făcută poliţiei spaniole:

Deputatul PSD Cristian Rizea a revenit cu un al doilea comunicat, în care spune: „Justiţia spaniolă va da cu certitudine verdictul corect care va confirma declaraţiile mele!”

Cristian Rizea spune că a apelat la un avocat pentru a-l reprezenta în procesul penal intentat agresorului Ioniţă. „Doresc să precizez că nu am răspuns sub nicio formă provocărilor la care am fost supus (agresiuni fizice şi verbale), în timpul pauzei. Faţă de electoratul român, fie el din ţară sau din străinătate, cred că în primul rând politicienii trebuie să arate respect şi decenţă! Din acest motiv m-am abţinut şi nu am ripostat sub nicio formă (nici măcar verbal), lăsând la latitudinea legii soluţionarea acestui litigiu. Am toată încrederea în justiţia spaniolă şi consider că foarte curând vom avea un răspuns referitor la acest caz penal, care va susţine veridicitatea celor relatate de mine.” a declarat deputatul Cristian Rizea.

Brînză: „O diversiune”

Deputatul William Brînză ne-a declarat că este stupefiat de atitudinea deputatului Rizea şi este convins că acţiunea a fost o diversiune, o reacţie premeditată. „Pentru mine totul a reprezentat o diversiune, pe care Rizea a pregătit-o încă de la Bucureşti. În primul rând a venit neinvitat la acţiunea organizată de Departamentul Românilor de Pretutindeni, asta deoarece la Barcelona şi Torino, acolo unde dezbaterile au avut aceeaşi temă, s-a comportat necuviincios, i-a întrerupt mereu pe cei care luau cuvântul şi nu a avut o atitudine corectă faţă de organizatori şi participanţi.

Probleme la WC

Brînză ne-a descris momentul în care Rizea a declanşat scandalul: „În pauza de masă, când toată lumea se afla în restaurant, Rizea a apărut cu paşaportul în mână, plângând, spunând că a fost agresat în baie de către Daniel Ioniţă. Au urmat intervenţia poliţiei şi toate declaraţiile, precum şi denunţul ambilor protagonişti. Nu ştiu câte publicaţii au scris acest lucru, dar specific că şi Daniel Ioniţă l-a denunţat pe deputatul Rizea.

Ioniţă mi-a declarat că nici nu s-a atins de Rizea, că aproape că nici nu l-a băgat în seamă la baie, nu să-l şi agreseze sau înjure, aşa cum a declarat la intrarea în restaurant. E drept că între cei doi a fost un schimb de replici în timpul lucrărilor. Ioniţă la întrebat pe Rizea de ce strică şedinţa iar acesta i-a spus că are faţă de infractor. E regretabil ce s-a întâmplat.”

William Brînză a rămas „deosebit de dezamăgit” de atitudinea pesedistului şi este „îngrijorat de reacţia presei spaniole”, dar mai ales de explicaţiile pe care probabil va trebui să le dea la următoarele foarte apropiate întâlniri cu oficialităţile spaniole, pe tema moratoriului legat de restricţiile de pe piaţa muncii, aplicate românilor din Spania.

Acest incident este o pată pentru Diaspora. S-a creat o atmosferă deosebit de tensionată dar mai presus de toate, foarte jenantă. Au venit foarte mulţi poliţişti, s-au dat declaraţii în presa spaniolă. Mi-e şi groază ce va scrie, sper să n-o facă. Oricum a fost foarte urât pentru noi, toţi cei prezenţi. În perioada următoaream foarte multe întâlniri, deosebit de importante, cu politicieni de vârf din Spania. Cum voi explica eu această atitudine, a unui demnitar român, şi problemele lui din WC?”

Varianta Ioniţă

Daniel Ioniţă (foto), vărul deputatului William Brînză, cel implicat direct în conflictul cu deputatul Rizea, ne-a declarat:” Este vorba de imaginaţia domnului Rizea. I-am făcut şi eu denunţ. Dar totul s-a întâmplat în mod ciudat. De faţă cu mai multe persoane mi s-a adresat urât.

După interventia mea în cadrul conferinţei am mers la masă, iar după aceia m-au anunţat că domnul Rizea a chemat poliţia pentru că eu l-am ameninţat. Credeam că se referă la ceea ce-i spusesem în cadrul conferinţei. Adică, după ce dumnealui a spus că nu sunt destule fonduri pentru comunităţile românesti, am luat cuvântul şi i-am spus că ar trebui să intervină dumnealui cu milionul de euro despre care se spune ca şi l-a însuşit când lucra la Sport. Bani care erau alocaţi din fonduri europene. Acolo era o cameră care înregistra tot, dacă organizatoriiii v-ar pune la dispoziţie banda, aţi vedea că asta l-a deranjat foarte tare.

În privinţa presupusului incident din baie, vă declar că nu ne-am întâlnit. Probabil era în vreo cabină. Se vorbeşte că după ce am ieşit de acolo ar fi ieşit şi dumnealui şi ar fi început să strige la participanţii la conferinţă că a fost agresat.

De asemenea spun că după ce s-a vizionat înregistrarea video de la hotel s-a văzut clar că mai era o persoana acolo şi nu am fost singur.”

Ioniţă afirmă că şi Rizea l-ar fi ameninţat, mult mai grosolan. „Mi-a spus că o să se ocupe personal de mine. La început nu pricepeam ce vrea, dar după aceea am înteles că doreşte pur şi simplu să se răzbune pentru că l-am înfruntat în cadrul conferinţei. După aceste cuvinte şi după jignirile pe care le-a spus la adresa mea în direct la RTV, am decis să fac şi eu denunţ împotriva dumnealui.”

Tomac:  “Înscenare”

„Scandalul domnul Rizea şi l-a înscenat”, a precizat Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), pentru Ziare.com.

Varianta Rizea

Deputatul Cristian Rizea ne-a povestit versiunea sa. El susţine că tot ce s-a întâmplat a fost premeditat de către Ioniţă.

„L-am văzut în permanenţă cum mă urmăreşte insistent. Am plecat spre bar, în timpul prânzului şi Ioniţă s-a luat după mine. M-am oprit anume la un moment dat şi atunci s-a oprit şi el. Apoi m-a urmărit până la baie. Când a intrat în baie, a trântit foarte tare uşa, a început să îmi vorbească foarte urât şi să-mi repete că mă calcă în picioare. Mai era un băiat cu el, ăla nu mi-a zis nimic, dar avea mereu un rânjet suspect în colţul gurii.

Când am ieşit din baie, în sfârşit, mi s-a părut normal să fac denunţul şi să chem poliţia. Acum am depus totul în mâinile unui avocat, care se va ocupa de acest caz. Înregistrările sunt la poliţie şi sunt convins că se va face lumină. Ar mai putea fi dovedit cumva, în sensul că există înregistrări ale TVR, echipă care s-a deplasat la Madrid. Fac o paranteză şi precizez că cei de le televiziunea română de stat nu au avut nici măcar bunul simţ să mă intervieveze, deşi sunt parlamentar şi eram singurul reprezentant din opoziţie la acel eveniment.”

Rizea este nemulţumit şi că „numele meu nu a fost nici măcar menţionat printre participanţii la conferinţa „Şanse egale într-o Europă unită” organizată la Madrid, în condiţiile în care sunt vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Se pare că poziţiile critice la adresa proiectului de lege privind votul prin corespondenţă în formă actuală şi promovat exclusiv de PDL, i-au nemulţumit atât de tare pe cei de la putere, încât au omis să menţioneze prezenţa mea.

În loc să se preocupe de soarta românilor şi a asociaţiilor româneşti din străinătate nu doar declarativ, Guvernul României prin DRP, găseşte suficienţi bani pentru a finanţa aceste „şezători” PDL! În aceste vremuri de criză, ni se solicită să fim solidari cu românii, dar se pare că pentru cei de la putere, aceste sfaturi sunt demagogie curată, deoarece faptele îi contrazic şi demostreaza o cu totul altă realitate! În timp ce România se scufunda tot mai tare într-o sărăcie fără precedent, domnul Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, călătoreşte doar la Business Class, pe bani publici! Este consternant modul în care PDL îi tratează pe români! Nu sunt bani pentru salarii şi pensii mai mari, dar se găsesc pentru astfel de trataţii.”

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Băsescu: „I-am propus lui Victor Ponta să fie premier”. Ponta: „Minte!”

Vila lui Nicolae Ceauşescu din Suceava, vândută la licitaţie cu 1,6 milioane de euro