Menu
in

Comisia Europeană a adoptat o comunicare care clarifică drepturile cetățenilor UE la libera circulație și beneficii sociale

Comisia Europeană a adoptat luni o comunicare privind libera circulație a persoanelor care subliniază responsabilitatea comună a statelor membre și a instituțiilor UE de a sprijini drepturile cetățenilor UE de a trăi și munci într-o altă țară UE și propune o serie de acțiuni concrete care să permită acest lucru, anunță Agerpres.

Documentul de politică adoptat de executivul comunitar la inițiativa comisarilor europeni pentru justiție, Viviane Reding, și ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor, clarifică drepturile cetățenilor UE la libera circulație și beneficii sociale și răspunde preocupările unor state membre în legătură cu provocările pe care mobilitatea o poate reprezenta pentru autoritățile locale.

Comisia prezintă cinci acțiuni concrete care presupun cooperarea statelor membre pentru a fi implementate cu succes. Acestea sunt exemple concrete despre cum poate UE să ajute autoritățile naționale și locale să maximizeze beneficiile liberei circulații a cetățenilor UE, să abordeze cazurile de fraudă și să răspundă provocărilor incluziunii sociale, folosind fondurile disponibile.

Prima dintre aceste măsuri concrete este combaterea căsătoriilor de conveniență, Comisia urmând să ajute autoritățile naționale să implementeze reguli care să le permită să combată potențiale abuzuri la dreptul de a circula liber, pregătind un manual de instrucțiuni în acest sens.

În al doilea rând, executivul de la Bruxelles anunță că lucrează strâns cu statele membre pentru a clarifica ce trebuie să conțină testul pentru stabilirea rezidenței habituale, urmând a întocmi un ghid practic în acest sens până la sfârșitul lui 2013. Criteriile stricte ale acestui test vizează să asigure că cetățenii care nu muncesc pot avea acces la beneficiile sociale într-un alt stat membru numai după ce și-au mutat centrul de interes în acea țară, respectiv familia lor s-a mutat acolo.

De asemenea, Comisia dorește să ajute statele membre să continuă să folosească Fondul Social European (FSE) pentru a facilita incluziunea socială și reamintește că, în perioada de programare pentru 2014-2020, cel puțin 20% din alocarea FSE din fiecare stat trebuie folosită în acest sens. În plus, statelor de origine și celor de destinație li se vor furniza linii de orientare pentru a dezvolta programe de incluziune socială cu sprijin de la FSE.

În al patrulea rând, Comisia Europeană vrea să promoveze schimbul de bune practici între autoritățile locale. Comisia va ajuta autoritățile locale să facă schimb de informații privind bunele practici dezvoltate în întreaga Europă pentru a implementa regulile libertății de circulație și a răspunde provocărilor reprezentate de incluziunea socială. CE va prezenta până la finalul lui 2013 un studiu care evaluează impactul liberei circulații în șase orașe mari. De asemenea, primarii vor fi invitați în februarie 2014 să discute despre aceste provocări și să-și prezinte experiențele.

Nu în ultimul rând, Comisia vrea să se asigure că legislația UE privind libera circulație este aplicată în teren. Executivul comunitar va stabili un modul online de instruire pentru a ajuta stafful autorităților locale să înțeleagă și să aplice regulile privind libera circulație în UE.

În prezent, notează Comisia, 47% dintre cetățenii UE susțin că problemele cu care s-au confruntat când s-au dus să muncească într-o altă țară UE sunt cauzate de faptul că oficialii din administrația locală nu sunt suficient de familiarizați cu drepturile cetățenilor UE în ceea ce privește libertatea de mișcare.

Conform unui sondaj Eurobarometru dat publicității luni de Comisie, 88% dintre români sunt de acord cu afirmația că libera circulație a muncitorilor aduce beneficii economiei lor, pe primul loc în Europa, țara noastră fiind urmată de Finlanda și Bulgaria (79%) și Lituania (78%). La polul opus se află Cehia și Lituania, unde 60% dintre cetățeni sunt total de acord cu afirmația, Marea Britanie (52%) și Cipru (51%).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version