in

CONSPIRAȚIE contra legii votului diasporei, Tomac: „au profitat de faptul că nu am fost în țară”

Într-o postare pe Facebook, deputatul Eugen Tomac, inițiatorul proiectului legii votului prin corespondență motivează astfel absența din Parlament chiar în momentul când legea s-a votat și ar fi trebuit discutată: ”Nu am fost informat că legea va fi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pentru că nu s-a dorit să fiu prezent la această dezbatere…”. Tomac consideră respingerea votului drept o conspiraţie prin faptul că nu a fost înştiinţat de vot, că discutarea şi aprobarea legii nu erau programate pe ordinea de zi şi că nu au fost niciun fel de discuţii procedurale.

Rămân totuși multe semne de întrebare: de ce doar un singur deputat din Comisia pentru Relația cu românii din străinătate a votat favorabil sau de ce niciun coleg din aceeași Comisie nu a insistat discutarea proiectului legii votului prin corespondență? Deputatul Eugen Tomac și-a exprimat, în ziua votului, dezamăgirea față de respingerea definitivă a legii, dar nu a adus în discuție niciun moment faptul că a absentat de la vot.

”Gurile rele” spun că era foarte clar că legea nu va fi în niciun caz aprobată, nefiind performantă. Cine dorește poate citi proiectul legii AICI.

Iată și postarea completă de pe pagina Facebook a deputatului Eugen Tomac:

Istoria unei legi care nu se vrea adoptată, cea privind votul prin corespondență, arată cam așa:

1. Proiectul de lege a fost elaborat de către o echipă de specialiști de la MAE, asumat de mine si susținut de colegii mei și depus în Parlamentul României la 25 septembrie 2013.

2. La Senat, proiectul de lege a fost respins de USL pe 25 februarie anul acesta.

3. La Camera Deputaților, proiectul votului prin corespondență a primit un aviz pozitiv și două negative, cu recomandarea de a fi respins proiectul în plen.

4. Imediat după alegeri am cerut Biroului Permanent al Camerei sa introducă în dezbatere legea pentru a fi discutata, iar dacă partidele doresc să modifice/completeze/elimine ceva, sa fie întoarsa din nou in comisie pentru a reveni ulterior in plen ca sa fie votata, așa cum a promis in campanie atât Președintele ales Johannis, cat și premierul Ponta.

5. Camera Deputaților a respins, in ședința din 19 noiembrie solicitarea mea de a pune in dezbatere proiectul, Președintele Camerei Deputaților anunțând ca se va fi discutata peste 5 ani despre votul prin corespondenta.

6. Camera Deputaților îmi aprobă doar două plecări pe an în propriul colegiu (!). Săptămâna aceasta am avut aprobarea Biroului Permanent de a-mi desfășură activitatea la biroul parlamentar.

7. Nu am fost informat că legea va fi pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, pentru ca nu s-a dorit sa fiu prezent la aceasta dezbatere și pentru ca legea urma sa fie votata fără dezbatere in data de 9 decembrie. Rezultatul votului spune totul: 203 împotriva legii, 84 abțineri si 8 voturi pentru… Votul prin corespondență reprezinta un obiectiv important pentru mine. Cred în votul prin corespondență și cred că pe lângă faptul că va asigura dreptul la vot respectând principiile democratice, va schimba total atitudinea față de procesul electoral. Nu voi abandona proiectul si voi reveni in scurt timp cu o noua propunere si noi soluții prin care sa le oferim tuturor romanilor condiții pentru a vota, indiferent de țara unde au ales să locuiască.

”Lista rușinii”: Deputați din comisia pentru românii din străinătate, absenți de la discuțiile votului prin corespondență

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Parada mascaților” în Italia: Este cineva interesat de o astfel de inițiativă?

Participă la campania „VOTUL PRIN CORESPONDENȚĂ E AL NOSTRU”, inițiată de Gazeta Românească