in

Copilul mort în fosa septică urma să plece cu toată familia în Italia: ”Angajatorul îi oferise șansa de a se muta cu toții acolo”

Copilul de trei ani care a murit în fosa septică de la școala din localitatea Buda, comuna Brăești, din Iași, urma să plece cu tatăl și frații lui în Italia. A mai fost de câteva ori în situații în care viața i-a fost pusă în pericol. Profesorii au povestit că băiatul a fost găsit în câteva rânduri în pădure. Altădată, unul dintre săteni l-a scos dintr-un canal cu apă după o ploaie puternică, când era pe punctul să se înece. Jurnaliștii de la Libertatea au fost în comuna unde s-a întâmplat nenorocirea și a aflat povestea tristă a unei familii, împletită cu cea a unei comunități.

Povestea familiei Silică este una binecunoscută în sat: capul familiei a fost plecat mai mulți ani în Italia, la muncă, iar recent ultimul său angajator îi oferise șansa de a se muta cu toți membrii familiei sale acolo. Nu era întors de mult acasă și trebuia să ia această decizie: să își ia sau nu familia cu el în Italia? Fusese sfătuit să o facă.

Școala din localitatea Buda, comuna Brăesti, din Iași. WC-ul este în partea dreaptă…

”Este o familie amărâtă, e o problemă socială acolo. Tatăl a lucrat prin Italia, nici nu știam că e acasă. Vorbisem cu el la telefon, mă sunase să se consulte dacă să își ia familia în Italia. Eu l-am sfătuit să îi ia și să meargă acolo, să îi introducă în sistemul social. Ei oricum sunt mai conservatori, mai rigizi la schimbare”, a declarat primarul localității, Vasile Butnaru.

Refuzau să primească de pomană. Familia numeroasă a rămas acum cu șapte copii și cu încă unul pe drum și locuiește într-o casă sărăcăcioasă din sat. Dar localitatea nu e străină de familiile cu mulți copii: inclusiv tatăl provine dintr-o familie cu 14 copii, toți care și-au întemeiat propriile gospodării, mulți împrăștiați prin alte țări.

În ciuda situației materiale grele de acasă, oamenii au refuzat adesea să accepte ajutorul diverselor ONG-uri care s-au oferit să îi sprijine.

”Sunt mai rigizi, în special pe zona de sprijin. Am avut ani în care puteam să îi ajut, aveam relații cu anumite ONG-uri și refuzau. Au refuzat bani, alimente și haine. Chiar și acum a trebuit să îl conving pe tată să ia 2.000 de lei ca să aducă băiatul acasă de la Institutul de Medicină Legală”, spune primarul.

România secolului XXI: un copil de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică a unei şcoli

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Padova, româncă în vârstă de 40 de ani, a încercat să se sinucidă, trenul i-a retezat ambele picioare

Padova, amendă usturătoare pentru un român, fuma în mașină lângă copil, aerul din interior era irespirabil