in

Cătălin Predoiu, premier interimar: „Nu contează dacă mandatul meu va dura două ore, 24 de ore sau 24 de zile”

Preşedintele Traian Băsescu a luat act de demisia lui Emil Boc şi l-a numit premier interimar pe Cătălin Predoiu. Băsescu a semnat decretul de numire a lui Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern.

Actualul premier interimar al României, Cătălin Marian Predoiu, s-a născut la data de 27 august 1968 în oraşul Buzău. A absolvit Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, în 1986, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept, în 1991 ?i Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (doctorat în Drept Comercial, summa cum laudae, 2004).

A urmat un program de instruire în practica dreptului comercial, la Baroul din Caen, în 1994 iar. în perioada 1994 – 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti. în 2001, a primit Premiul „I.L.Georgescu” acordat de Uniunea Juriştilor din România, pentru lucrarea „Societăţile comerciale”, iar în 2003, pentru aceeaşi lucrare a primit Premiul „Simion Bărnuţiu”, acordat de Academia Română.

în perioada 1991 – 1995 a fost avocat, apoi până în 2005 asociat fondator al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu, iar din 2005 a devenit avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoţi Predoiu (din 2005). Cătălin Predoiu este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare.

Predoiu a mai deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Tăriceanu, fiind numit în funcţie la 29 februarie 2008. La legerile parlamentare din 30 noiembrie, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat într-un colegiu din Buzău, dar a fost surclasat de candidatul PSD, Marian Ghiveciu.

În 22 decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justiţiei în Guvermul Emil Boc I, el menţinându-se în funcţia după demisia în bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD. Predoiu a deţinut în paralel şi funcţia de ministru interimar al Afacerilor de Externe. Guvernul Emil Boc II a căzut, în 13 octombrie, după ce Parlamentul a adoptat o moţiune de cenzură, iar preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru. Pe 23 octombrie 2009, Cătălin Predoiu a fost nominalizat de primul-ministru Lucian Croitoru pentru portofoluiul Justiţiei. Cătălin Predoiu este căsătorit şi are doi copii.

Predoiu: Naţiunea aşteaptă schimbări importante

Cătălin Predoiu a susţinut marţi prima conferinţă în calitate de premier independent şi interimar. „Mandatul meu este limitat, conform Constituţiei. Concret şi formal, guvernul nu va adopta ordonanţe, ordonanţe de urgenţă sau proiecte de lege. Solicit continuarea activităţilor cu calm şi bună credinţă. Pieţele economice şi partenerii noştri externi trebuie să primească semnalul că România este guvernată şi stabilă din toate punctele de vedere. În ceea ce mă priveşte, am disponibilitatea de a-mi pune la dispoziţia ţării capacităţile. Am căutat întotdeanuna să găsesc soluţii. Îmi asum orice responsabilitatea care poate contribui la stabilitatea ţării. Naţiunea aşteaptă schimbări importante, un alt fel de a face politică.

Am primit propunerea după ce Emil Boc şi-a depus mandatul. Am acceptat imediat, dar nu înainte de a-mi cântări capacităţile. Mandatul meu poate dura două ore, 24 de ore sau 24 de zile. E mai puţin important. Situaţia actuală implică o soluţie politică.

M-am asigurat în primul rând că se face tot ce este nevoie pentru rezolvarea crizei provocate de vreme. în aceasta seară, am convocat, alături de ministru Igaş, un comandament.

Mă voi implica total pentru soluţii concrete care pot schimba ceva. Oricine este dispus să lucreze cu competenţă este binevenit alături de mine, indiferent cât va dura mandatul meu.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Festivalul de muzică balcanică “Dimitrie Cantemir” la Carnavalul de la Veneția

Bătrân de 71 de ani acuzat de trei “badante” românce de hărţuire sexuală