in

De ce este râvnită funcţia de europarlamentar. Beneficii şi salariu anual de peste 100.000 de euro

Partidele şi-au fixat deja obiectivele politice pentru euroalegerile din luna mai şi au început promovarea candidaţilor. Dincolo de miza electorală, pe cei care vor culege laurii victoriei îi aşteaptă şi alte avantaje, Parlamentul European (PE) fiind destinaţia de vis pentru oricine vânează venituri consistente cu minime bătăi de cap: salarii de mii de euro, pensii garantate fără plata contribuţiilor sociale şi, în plus, diurne pentru zilele de activitate oficială, fără ca aleşii să fie obligaţi să prezinte documente justificative.

Aproape 100.000 de euro pe an – suma pentru care funcţia de europarlamentar este una râvnită. Este vorba însă doar de indemnizaţia pe care o primesc anual europarlamentarii. La aceasta se adaugă 300 de euro pe zi pentru prezenţa la reuniunile oficiale ale PE, 4.000 de euro pe lună pentru cheltuielile cabinetului de europarlamentar. Apoi se completează cu diurna pentru cazare, transport şi masă. Banii din visteria PE au făcut ca mulţi dintre cei care ocupă un loc în Legislativul European să îşi dubleze averile şi să mai râvnească la încă un mandat.

Şi-au rotunjit averile

Cristian Buşoi a ajuns în timpul mandatului de europarlamentar milionar în euro şi în lei. Liberalul nu-şi numără averea numai în bani, ci şi în proprietăţi. Cristian Buşoi deţine terenuri agricole, un apartament în Bruxelles, alte două apartamente în Bucureşti, plus o casă de o mie de metri pătraţi. Totuşi, Cristian Buşoi nu a reuşit să-şi achite creditele de peste un sfert de milion de euro.

Cariera de europarlamentar s-a dovedit profitabilă pentru liberala Norica Nicolai. Ea a reuşit să adune, după cinci ani de mandat peste 300.000 de euro, să-şi completeze colecţia de bijuterii şi să-şi achite aproape 30.000 de euro datorii către bănci.

Adina Vălean, soţia liderului PNL, Crin Antonescu, a pus de-o parte doar 100.000 de euro. În schimb, liberala a primit într-un singur an bijuterii de 18.000 de euro şi, în timpul mandatului de europarlamentar, a dat Dacia pe BMW.

Ramona Mănescu pare una dintre cele mai nevoiaşe candidate la europarlamentare. Soţia primarului sectorului 6 nu are pe numele ei conturi, bijuterii sau obiecte de artă. În schimb, deţine împreună cu soţul său un apartament în Predeal şi o casă în Bragadiru pe un teren de aproape o mie de metri pătraţi.

Daciana Sârbu deține terenuri în Dâmboviţa şi în Prahova, un apartament în Capitală, două case de vacanţă şi şapte conturi în valoare toatală de peste 200.000 de euro. În cinci ani de mandat de europarlamentar, soţia premierului Victor Ponta a reuşit să-şi achite un credit ipotecar de peste 200.000 de euro.

De când este în Parlamentul European, familia lui Cristian Preda s-a îmbogăţit cu aproape 400.000 de euro şi un apartament spaţios în Capitală.

Theodor Stolojan este singurul europarlamentar român care încasează şi pensie. Din România, Theodor Stolojan primește aproximativ 30.000 de lei pe an şi aproape 19.000 de dolari de la Banca Mondială. Dar democrat-liberalul nu-şi duce traiul numai din pensie şi din venitul de europarlamentar. Theodor Stolojan deţine în conturi, depozite sau fonduri de investiţii peste 200.000 de euro. El are şi acţiuni la societăţi comerciale de top în valoare totală de peste două milioane de lei.

Alegeri pe 25 mai

Pe 25 mai, cetăţenii europeni sunt chemaţi să-şi aleagă noii eurodeputaţi, 750 în total, pentru următorii cinci ani. Ţara noastră va trimite 32 de reprezentanţi în PE. Prezenţa la vot în România a fost, la ultimele alegeri europene, în 2009, de 27,6%, una dintre cele mai mici din Europa, dar nu departe de prezenţa la urne din Olanda, Cehia, Portugalia, Polonia. Media prezenţei a fost de 43%, în condiţiile în care în ţări precum Belgia, prezenta la vot este obligatorie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Acord de colaborare PSD – PD la Roma, după ce doi ani exponenţii PD Roma „nu au mişcat un deget” în direcţia colaborării cu românii

Despre Dan Puric, Providenţă, soarta Basarabiei şi mântuirea României