in

Dezastru la Bacalaureat: 60% dintre elevi au picat

De la 84,61% la 45,72%. Iată diferenţa de promovabilitate la bacalaureat între anul 2004 şi anul 2011. Iar în 2012 pare a se repeta dezastrul de anul trecut, promovabilitatea fiind şi acum sub 50% în cele mai multe dintre judeţe. Bacul din 2012 e chiar mai slab, la nivel naţional: aproximativ 43% promovabilitate.

Ziua lacrimilor, ieri, în toată ţara. Zeci de mii de elevi s-au dus la licee, în ziua publicării rezultatelor examenului de bacalaureat. Şocul a fost mare pentru cei mai mulţi dintre ei, constatând că au fost respinşi.

Bacalaureatul se dovedeşte astfel şi în 2012 o piatră de moară pentru majoritatea candidaţilor. Examenul pare a fi deja o sperietoare, după experienţa de anul trecut, de când s-a început folosirea pe scară largă a camerelor de supraveghere în centrele de testare. În acest an s-au prezentat la examen 170.000 de absolvenţi de liceu, dar în schimb, conform datelor oficiale, 180.000 de elevi au preferat să nu dea ochii cu sălile de examen. Pentru cei care însă şi-au testat cunoştinţele a fost un duş rece, pentru că în majoritatea judeţelor procentele de promovabilitate sunt jalnice. Cel mai grav e în Ilfov, unde numai 14% din candidaţi au fost admişi. La fel de rea este şi situaţia unor judeţe în care procentul de promovabilitate s-a prăbuşit pur şi simplu în acest an, faţă de anul trecut. Iată cazul Harghitei – 64,3% promovalilitate în 2011, şi numai 30,25% în acest an. în rest, în marea majoritate a ţării, promovabilitate de aproximativ 40-50%. Iată numai câteva exemple: Arad – 39,07%, Bacău – 45,43%, Buzău – 50,79%, Călăraşi – 37,15%, Gorj – 46,25%, Ialomiţa – 42,23%, Mehedinţi – 30,88%, Prahova – 45,49%. Bucureştiul a înregistrat în acest an o marjă de reuşită de numai 38,97%, cu trei procente mai puţin faţă de 2011.

Bac diferenţiat în funcţie de profilul liceului absolvit

Marea problemă pe care au reclamat-o elevii în acest an, dar şi anul trecut, a fost că toţi, indiferent de profilul liceului absolvit, au avut de rezolvat acelaşi gen de subiecte. Iată însă că în acest an elevii de clasa a XI-a au fost chestionaţi cu privire la modul în care vor ei să arate bacul de anul viitor, când vor intra în focurile examenului. Aşa cum a declarat fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, liceenii îşi doresc practic un bacalaureat diferenţiat. Cei de la profilul mate-info vor să se axeze pe specificul lor, în schimb cei de la vocaţional sau tehnologic vor să aleagă între teme pe care ei le-au studiat cu precădere în anii de liceu.

Andronescu cere sesiune extraordinară a Parlamentului

Se pare că elevii vor avea abia din 2013 exact genul de examen pe care îl doresc, diferenţiat în funcţie de profilul absolvit. Dar asta numai dacă Parlamentul va supune aprobării proiectul Legii educaţiei naţionale, care îşi aşteaptă de mai mult timp rândul la Senat, pentru a fi adoptat. Potrivit lui Liviu Pop, există la Parlament şi proiectul de Ordonanţă care permite bacul diferenţiat. Totul e ca parlamentarii să-şi dezbată în plen şi să adopte aceste acte normative. Legat de acest aspect, actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a făcut apel pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, astfel încât încă din această vară să fie statuat modul de organizare a bacului din 2013.

Andronescu: „Nu exclud desfiinţarea unor licee”

Primele estimări arată că procentul de promovabilitate la Bacalaureat, în acest an, este de aproximativ 43%. Dacă această cifră se va adeveri, mai ales după expirarea termenului pentru contestaţii, atunci vom avea un rezultat mai slab cu peste un procent, faţă de anul trecut. Contestaţiile pot fi depuse începând din data de 9 iulie, ele vor fi rezolvate între 10 şi 12 iulie, şi rezultatele vor fi comunicate pe 13 iulie. Situaţia de acum nu înseamnă altceva, după cum a spus ministrul Educaţiei, decât că în vara aceasta se vor desfăşura cursuri de pregătire pentru elevii care n-au reuşit la bac, în prima sesiune, cât şi pentru cei care nu s-au prezentat la examen. A doua sesiune a acestui test naţional e programată în august.

„Nu exclud desfiinţarea unor licee. Vom face o analiză ca să vedem dacă nu cumva sunt tot cele de anul trecut, ceea ce mi s-ar părea inadminisibil. Dacă nu ai avut atât de puţin respect încât să faci ceva un an de zile pentru remedierea situaţiei, înseamnă că tu liceu nu mai ai calitatea morală să funcţionezi. Aşadar, nu exclud o astfel de măsură drastică, dar nici nu vreau să trag concluzii pripite înainte de a face o analiză serioasă pe trei paliere: la nivel naţional, judeţean şi la nivelul şcolilor. Ceea ce vă pot spune încă de acum e că această analiză şi concluziile ei se vor transforma într-un set de măsuri care vor fi incluse în Regulamentul de funcţionare”, a declarat ministrul Educaţiei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Daniel Ţecu (Fadere): Românii din diaspora vor să voteze la referendum

Cătălin Ivan, europarlamentar PSD: Votul românilor din diaspora ar trebui restricţionat