in

E oficial: Vâlcenii şi bucureştenii sunt cei mai longevivi români

Longevitatea este strâns legată de oraşul în care trăim, iar vâlcenii beneficiază din plin de acest fapt. Datele Institutului Naţional de Statistică concluzionează că locuitorii din judeţul Vălcea sunt cei mai longevivi dintre români. Vâlcenii au o speranţă de viaţă de exact 75,93 de ani. Locuitorii Capitalei se clasează pe locul secund în acest top, cu o speranţă de viaţă de 75,89 de ani, urmaţi de braşoveni, care pot spera că vor trăi 75,27 de ani.

Vâlcenii deţin secretul longevităţii: în 2011, speranţa de viaţă în acest judeţ a fost cea mai ridicată din ţară, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, cu o medie de 79,39 de ani la femei şi de 72, 62 de ani la bărbaţi, vâlcenii se află pe prima poziţie în clasamentul longevităţii românilor.

Urmează în topul feminin bucureştencele cu o durată de viaţă de 79,19 ani şi vrâncencele cu 79,14 ani. La bărbaţi, pe locul doi se află bucureştenii cu o speranţă de viaţă de 72,31 ani şi braşovenii cu 71,64 de ani. În topul general, Vâlcea are o medie de 75,93 de ani, după care urmează Bucureştiul cu 75,89 ani şi Braşovul cu 75,27 de ani.

Vinul aduce sănătatea

Durata de viaţă mai ridicată din Vâlcea are la bază zestrea genetică, dar şi mediul. „Dincolo de condiţiile atmosferice de foarte bună calitate, este vorba despre apele minerale sulfuroase care se găsesc în zonă. Oamenii de acolo au o cultură a apelor minerale pe care le folosesc în prevenirea anumitor boli”, a explicat pentru Evz.ro, Luiza Spiru, şeful Clinicii de geriatriegerontologie din cadrul Spitalului Elias din Bucureşti. De aceleaşi condiţii climaterice beneficiază şi locuitorii judeţului Braşov. Cât priveşte longevitatea vrâncenilor, aceasta ar putea avea legătură cu vinul roşu care se produce în zonă, adaugă medicul. Acesta este un antioxidant important, bogat în tanin şi resveratrol, care protejează de cancer şi boli cardiovasculare.

Bucureştenii, mai bogaţi

Media veniturilor e criteriul care-i propulsează pe bucureşteni pe locul secund în clasament. „Ei sunt mai bogaţi, iar accesul la servicii medicale de calitate e mai uşor. Orice problemă de sănătate ai avea, în Capitală găseşti un spital să ţi-o rezolve. Una este să ajungi la un spital într-o jumătate de oră dacă ai facut un atac cerebral şi alta este să faci cinci ceasuri până la cea mai apropiată unitate sanitară”, a declarat Claudiu Tufiş, sociolog la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii. O altă explicaţie ar fi aceea că, în mediul urban, proporţia persoanelor cu studii superioare este mai mare faţă de rural. „În Bucureşti, 30% din populaţie are facultate, faţă de doar 10% în Ilfov. Acest lucru se reflectă în speranţa de viaţă pentru că un om cu studii ştie mai multe şi îşi poate proteja mai bine sănătatea”, a subliniat sociologul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Presa italiană despre cazul celor trei fraţi otrăviţi

Bomboane la consulat