in

Ești în străinătate și ai ani lipsă la pensie? Poți plăti retroactiv contribuția și în 2018

Românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii (cumpărare de vechime) pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton. Astfel, persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului 2018.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, prevede legea 186/2016.

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2018. Persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială.  Concret, plățile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcție de data încheierii contractului de asigurare. Aproximativ, pentru cinci ani se plătește o sumă de circa 16.000 de lei.

Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este acum de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei.

Plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A ajutat sute de conaționali să obțină permisul de conducere: «Am înconjurat cu elevii mei pământul de 30 de ori»

Accident de muncă la Fiera di Verona, muncitor român în stare gravă