in

Euro se pleacă în faţa leului. Cel mai bun curs din ultimele 10 luni

La început de primăvară, leul face o figură frumoasă şi le înveseleşte zilele celor care au de plătit teancuri de facturi sau credite în valută. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat cel mai bun curs din ultimele 10 luni.

Practic, moneda naţională s-a apreciat până la 4 lei şi 20 de bani faţă de euro. N-am mai avut un curs atât de avantajos din 4 iunie 2010. O parte din specialişti spun că leul a câştigat teren deoarece a fost susţinut de BNR. Una din băncile locale estimează că Banca Naţională a cheltuit în februarie între 400 si 500 de milioane de euro pentru a aprecia leul. Alţi specialişti spun că investitorii străini şi-au recăpătat încrederea în România după ce în ultimele trei luni ale anului trecut economia a revenit pe plus.

Un leu puternic domoleşte şi creşterea preţurilor, deoarece produsele de import se ieftinesc. Un detaliu important, dacă ne gândim că 70% din mâncarea pe care o cumpărăm din supermarketuri vine din afara ţării. Potrivit unei analize făcute de ziare.com, este posibil ca moneda naţională să înregistreze, în continuare, câştiguri în faţa euro. ING îşi menţine prognoza de curs de 4,15 lei/euro la sfârşitul lunii martie, 4,30 lei/euro în iunie, şi 4,2 lei/euro la sfârşitul anului.

La rândul său, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, susţine că leul va continua să se întărească, pentru moment, şi datorită evoluţiei mai bune a economiei României în ultimul trimestru din 2010. BCR estimează un curs de 4,1- 4,3 lei/euro pentru sfârşitul acestui an, media urmând a fi de 4,2 lei/euro.

În viziunea UniCredit Ţiriac Bank, cursul va fluctua în jurul valorii de 4,3 lei/euro, apreciindu-se până la 4,2 lei/euro către luna decembrie. În schimb, în 2012, leul se va întări până la 4,05 lei/euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2011/ Ion Săvoiu, candidat la Carugate pe listele partidului lui Berlusconi

Jurnal de pelerin/ Românii din Calabria la hramul Mănăstirii din Bivongi