Menu
in

Explodează prețurile la benzină și motorină. Din 2014 vom avea printre cei mai scumpi carburanți din UE

Suntem printre săracii Europei, dar de anul viitor vom plăti pe combustibil mai mult decât unele dintre cele mai bogate popoare ale continentului.

Prețul mediu al carburanților vânduți pe piața românească, este, în acest moment, de 1,20 euro pentru un litru de benzină de 95 și 1,28 euro pentru un litru de motorină. La actualele niveluri, România are cel mai mic preț la benzină din toate statele membre ale Comisiei Europene și al treilea cel mai mic preț la motorină, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de statistică al Comisiei Europene.

Accizele la carburanți vor crește, de la 1 ianuarie 2014, din două cauze. Guvernul a decis suplimentarea accizei cu 7 eurocenți pe litru de benzină sau motorină urmând ca din acești bani să fie finanțate proiectele de construcție de autostrăzi. Pus în fața unui curs valutar mai prietenos pentru contribuabili, dar mai dezavantajos pentru buget, Executivul a decis și schimbarea modului de calcul al accizelor: la 1 ianuarie, acestea vor crește și cu valoarea medie anuală a inflației din septembrie 2013.

Astfel, în urma creșterii accizelor și introducerii unei noi taxe, din 2014 vom avea printre cele mai mari prețuri la carburanți din Uniunea Europeană. Benzina din România va fi mai scumpă decât în țări precum Polonia, Luxemburg sau Estonia.

La motorina situația va fi și mai gravă. Motorina în România va fi mai scumpă decât în majoritatea statelor europene. Va fi mai ieftin să faci plinul cu motorină în țări precum Franța, Spania, Austria sau Luxemburg. Asta, în condițiile în care salariul minim în România este mai mic decât în Spania de 5 ori, de 8 ori mai mic decât în Franța și de 10 ori mai mic decât în Luxemburg. ~n plus, majorarea prețurilor la carburanți va aduce un întreg lanț de scumpiri la produsele alimentare.

Prețul benzinei la 1 ianuarie 2014

  • România – 1,29 euro/litru
  • Luxemburg – 1,27 euro/litru
  • Polonia – 1,27 euro/litru

Prețul motorinei la 1 ianuarie 2014

  • România – 1,37 euro/litru
  • Franța – 1,31 euro/litru
  • Polonia – 1,28 euro/litru
  • Spania – 1,33 euro/litru
  • Luxemburg – 1,18 euro/litru
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version