in

Explozie la Mina Uricani: cinci mineri au murit în subteran

Cinci electricieni angajaţi la Mina Uricani, judeţul Hunedoara, şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, 5 februarie, în urma unei explozii care i-a surprins în subteran, la aproximativ 300 de metri adâncime.

Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia. Victimele aveau vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani. În cursul nopţii, o a doua explozie s-a produs, la scurt timp după ce cei 15 salvatori au scos la suprafaţă trupurile neînsufleţite ale celor cinci mineri. În timpul operaţiunii, unul dintre salvatori s-a rănit uşor. Astfel, puţin a lipsit să se repete tragicul scenariu din noiembrie 2008, de la Mina Petrila, când opt mineri şi cinci salvatori au murit, iar alte 15 persoane au fost rănite în urma a două explozii provocate de o acumulare de gaze în subteran. Peste 140 de morţi în 30 de ani şi încă pe atâţia răniţi. Acesta este bilanţul accidentelor din minele din România.

Autorităţile încearcă acum să facă lumină în cazul exploziei de la Mina Uricani. Minerii spun însă că ştiu deja care este cauza: nepăsarea şi slaba dotare. În Valea Jiului trăiesc aproximativ 130.000 de oameni, iar munca în mină este un fel de tradiţie care se transmite din tată în fiu. Mina de la Uricani, alături de cele din Petrila şi Vulcan, urmează să fie închise în următorii ani, potrivit sindicaliştilor din domeniu. Subiectul restructurării sectorului minier din România este unul dintre cele mai importante aflate pe agenda discuţiilor delegaţiei FMI cu oficialii români.

Asta mai ales în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei (CNH), societatea de stat care cuprinde în componenţa sa cele trei mine, este cel mai mare datornic la stat. Restanţele totale ale companiei la bugetul general consolidat au fost de 4,1 miliarde lei (aproape un miliard de euro), la sfârşitul anului 2010.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/ Incendiul de la Roma- Alemanno: Zi de doliu

Alegeri 2011/ Cum ne inscriem pe listele electorale?