Menu
in

Fiscul verifică 12 români cu conturi de 60 milioane euro în Elveţia

Fiscul din Ţara Cantoanelor a trimis aproximativ 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în perioada 2007-2010

Fiscul urmează să verifice originea veniturilor unui număr de 12 persoane care au conturi în Elveţia în valoare totală de 50-60 de milioane de euro. Acţiunea face parte din initiaţiva ANAF de a impozita cu 16% acele câştiguri ale persoanelor fizice bogate a căror provenienţă nu poate fi demonstrată. Elveţia continuă să fie un paradis fiscal pentru cetăţenii avuţi din străinătate, care găsesc aici, de ani buni, o sumedenie de avantaje.

Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a precizat că autorităţile fiscale din Elveţia au transmis aproximativ 80.000 de informări cu privire la persoane fizice române care au realizat depozite în }ara Cantoanelor în perioada 2007-2010. „Am primit recent de la elveţieni o listă cu mai multe persoane care au realizat dobânzi pe conturile din Elveţia. Am făcut, aşa, o selecţie.

Am 12 persoane unde eu estimez ca au venituri de vreo 50-60 de milioane de euro în Elveţia, pentru care primesc dobânzi, în Elveţia”, a declarat Blejnar într-o emisiune TV, completând că, în cazul în care se vor constată infracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală. Şeful ANAF a adăugat că o direcţie din cadrul aparatului central al ANAF a pus în aplicare în cursul anului trecut o directivă europeană care dă dreptul instituţiei să acceseze şi să facă schimb de informaţii atât cu statele membre UE, cât şi cu celelalte (inclusiv cu Elveţia). El spune că persoanele care ar putea reprezenta obiectul verificărilor nu sunt oameni politici şi nu crede că fac parte din topul celor mai bogaţi români.

„Au cont în Elveţia. Nu ştim dacă l-au declarat sau nu l-au declarat. Nu ştiu dacă au declarat veniturile din dobânzi încasate din Elveţia la Fiscul din România. Noi am primit recent aceste informaţii tocmai ca răspuns la preocupările noastre permanente de a ne face o bază de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri şi să vedem dacă le- au şi declarat statului român”, a explicat Blejnar. Dacă nu au o provenienţă legală, sumele respective vor fi privite ca fiind fără sursă şi impozitate cu 16%.

Guvernul a decis la finalul anului trecut, prin modificarea Codului Fiscal, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate să plătească un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori. Organele fiscale pot solicita în timpul controalelor persoanelor cu venituri mari informaţii cu privire la donaţii, sponsorizări şi succesiuni, precum şi o situaţie a cheltuielilor personale, a modificării patrimoniului, a tranzacţiilor cu metale preţioase sau a bunurilor mobile şi imobile deţinute.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version