in

Fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare

Ioan Avram Mureşan a primit, astăzi, verdictul final în dosarul de deturnare de fonduri în care a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare.

Judecătorii au respins recursul fostulu ministru, astfel că acesta rămâne cu pedeapsa primită în urmă cu un an. În aprilie 2011, fostul ministru al Agriculturii în guvernarea CDR, Ioan Avram Mureşan, a fost condamnat de magistraţii înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 7 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de deturnare de fonduri. Mureşan a fost condamnat de magistraţii instanţei supreme şi la interzicerea mai multor drepturi, pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei. Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768 de lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

De asemenea, instanţa supremă a decis condamnarea fostului consilier personal al lui Mureşan, Ioan Truţă, tot la 7 ani de închisoare cu executare, iar Silvia Căpitanu, fost director în cadrul Ministerului Agriculturii, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Un alt director din cadrul ministerului, Dan Jiga, a fost achitat de magistraţii înaltei Curţi.

Condamnat şi în dosarul „Caltaboşul”

Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Mureşan în 12 septembrie 2003, sub acuzaţia de utilizare defectuoasă a sumei de peste 28 miliarde lei reprezentând Fond de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, precum şi în legătură cu vânzarea pachetului de acţiuni a unor societăţi agricole la un preţ subevaluat.

Mureşan a mai fost condamnat în februarie 2012, alături de Decebal Traian Remeş la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboşul”. În 2007, când a izbucnit scandalul, Remeş era ministrul Agriculturii. Mureşan a fost condamnat pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi complicitate la luare de mită. Cei doi au declarat recurs împotriva deciziei de condamnare, recurs care urmează a fi soluţionat de Completul de 5 judecători al Secţiei Penale a Curţii Supreme.

Mureşan: „O ruşine, nu un proces”

Ioan Avram Mureşan a declarat că se aştepta la decizia instanţei supreme care l-a condamnat la şapte ani de închisoare, şi a calificat-o drept un abuz. „Mă aşteptam. De ce nu sunt surprins?! Mă aşteptam la abuzurile din ziua de azi. Este o ruşine, nu un proces”, a spus Mureşan.

El a calificat întregul dosar drept „o răfuială politică”. „De fapt aşa a şi început, prin 2000, ca o răfuială politică. Mi-aduc aminte că unul dintre procurorii care s-a ocupat la început şi se ocupase şi de dosarul Flota m-a zis la un moment dat când m-am întâlnit cu el «Lăsaţi, domnule Mureşan, că o să se retragă»”, a spus fostul ministru al Agriculturii.

Mureşan a mai spus că a sesizat o grabă în închiderea acestui dosar, acuzând că nu i s-a dat posibilitatea unei juste apărări, fiind judecat în lipsă. El a precizat că a avut nevoie de documente din Statele Unite care i-au fost solicitate într-o săptămână deşi era imposibil ca acestea să fie obţinute şi traduse atât de repede.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ion Pavel, fotograf în Sicilia, a dormit pe ciment pentru a ajunge în Italia

Senzaţional / Iată echipa de şoc MAE pentru cutremur, şedinţă foto la Bucureşti