in

Fraudă cu diplome la ”Spiru Haret”: «Iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci de litri de țuică şi 1.500 euro»

Prorectorul Universității „Spiru Haret” a fost reținut de procurorii DIICOT, într-un dosar în care s-au făcut 76 de percheziții, alături de cadrul universitar fiind reținute de oamenii legii alte cinci persoane.

Conducerea universităţii ar fi facilitat obţinerea de diplome şi promovarea examenelor în schimbul unor sume de bani, ceasuri de lux şi chiar bidoane de 5 litri de vin.

Referatul procurorilor DIICOT arată că „vasta activitate infracţională” din cadrul instituţiei de învăţământ era condusă de unul dintre cei şase prorectori ai universităţii, Eduard Ionescu, aflat în funcţie din 2011, potrivit Monitorul Justiției.

Acesta a facilitat promovarea frauduloasă de către foarte mulţi studenţi/masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât și fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă și master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019.

La schimb, prorectorul Ionescu primea sume de bani cuprinse între câteva sute şi câteva mii de euro (convorbirile interceptate confirmă şi sume de 2.000 de euro primite de la un singur student), dar şi telefoane sau ceasuri de lux.

În maşina prorectorului ajungeau, prin „portiera dreapta-spate, bagaje, sacoşe şi bidoane de 5 L”, spun procurorii DIICOT.

Mai mult, o stenogramă a discuției dintre tatăl unui student la Spiru Haret și o terță persoană indică discuții despre cadouri precum carne de porc, vin și țuică pentru promovarea examenelor:
„… Iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci… patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de țuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plătește mai plătește încă 1500 de euro, bani pe care…….Îs douăzeci de profesori… îs douăzeci de materii… la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia… pe anual?”.

Ancheta procurorilor a relevat că astfel de practici erau întâlnite încă din 2012 sau chiar mai devreme, existând chiar situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.

În sursa citată se arată că studenii beneficiau, din partea prorectorului, chiar de procurarea şi întocmirea lucrărilor de licenţă/ disertaţie, documentele fiind furnizat pe e-mail, cu câteva zile, maxim o săptămână, înainte de susţinerea lucrării în faţa comisiei de specialitate din cadrul Universităţii Spiru Haret.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăşi întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultăţii, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licenţă, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză, arată procurorii DIICOT.

În ceea ce priveşte proba scrisă a examenului de licenţă, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaţilor (care procedau la învăţarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicaţi de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind aşezaţi în anumite locuri prestabilite pentru a putea acţiona fără probleme), fie studenţii candidaţi erau direct ajutaţi în timpul examenului scris de către anumiţi supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licenţă.

Într-unul dintre exemplele din referat se arată că un anume student a fost ajutat inclusiv la susţinerea probei scrise a examenului de licenţă, beneficiind chiar de sprijinul unui supraveghetor care i-a furnizat în timpul examenului răspunsurile la întrebări, studentul reuşind să obţină la proba scrisă a examenului de licenţă, nota 9,20.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”O tânără mamă muncitoare”, româncă dată de exemplu în presa italiană. «Sunt mulțumită de viața mea în Italia»

Iohannis, mesaj pentru românii din diaspora: ”Şi nouă ne este dor de voi şi vă aşteptăm cu drag acasă”