in

Germania va susţine România la aderarea în Schengen

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declaratla Sofia că Germania va susţine aderarea Bulgariei şi României la Schengen în cazul unui raport pozitiv al Comisiei Europene.

 

„Decizia Germaniei cu privire la aderarea Bulgariei şi României la Schengen va fi luată după raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, publicat în vară. Dacă raportul este pozitiv, Germania nu intenţionează să împiedice aderarea Bulgariei la Schengen”, a declarat Krichbaum, luni, 9 mai, în Parlamentul bulgar.

Parlamentarul german a participat la o reuniune a comisiilor pentru Politica Externă şi Apărare şi Afaceri Externe din Parlamentul bulgar. Krichbaum a declarat că Bulgaria şi România încă păstrează o şansă de a adera la Schengen înainte de sfârşitul lui 2011.

În discuţiile sale cu parlamentarii bulgari, el a oferit numeroase exemple de practici corupte în Bulgaria, de la inexplicabilele averi ale ofiţerilor vamali la mită plătită de pacienţi în spitale.

Oficialul german a oferit ca exemplu România pentru a ilustra combaterea corupţiei. „Vă voi da un exemplu dintr-o ţară situată la nord de dumneavoastră – când a devenit clar că aderarea la Schengen va fi amânată pentru o vreme, au fost peste 200 de arestări, majoritatea în rândul ofiţerilor vamali care îşi permiteau un mod de viaţă foarte luxos”, a explicat parlamentarul german.

Băsescu, la fel de optimist

Preşedintele Traian Băsescu a declarat de curând că rămâne optimist în ceea ce priveşte intrarea României în Schengen în 2011, el spunând că nu este „un obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj, ca să-şi facă jocurile politice”.

„Obiectivul de intrare în Spaţiul Schengen a fost anul 2011. Este adevărat că noi ne-am scris primăvara, prima parte a anului, martie, dacă nu mă înşel, mai, undeva aici. (…) Nu cred că este obiectiv ratat, oricât s-ar bucura unii de eşec, cum s-ar fi bucurat şi de o intrare în derapaj a României, ca să-şi facă jocurile politice. Am refuzat şi intrarea în derapaj cu costuri politice enorme şi pentru mine şi pentru Guvern. Refuz şi ideea că România nu intră în Schengen”, a spus preşedintele. Şeful statului a subliniat că întârzierea majoră în atingerea acerstui obiectiv a fost cauzată de Bulgaria.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Doi muncitori români morţi la muncă în Italia

Un român intră prin efracţie in Consulatul de la Roma: “Vreau documente”