in

Doi muncitori români morţi la muncă în Italia

Un muncitor român a murit pe 4 mai pe un şantier de construcţii de pe insula La Maddalena (provincia Olbia Tempio – Sardegna), în timp ce transporta un cadru metalic pentru schelă. Un alt accident mortal s-a produs lângă Rovigo. Un muncitor român de 30 ani a fost strivit de o parte a unei instalaţii frigorifice pe care o monta într-o hală.

Marin Rusu (foto), 46 de ani, era la etajul al doilea al unui bloc în construcţie cu un cadru de schelă în mâini. Se pare că s-a împiedicat de ceva, de nişte cabluri, care l-au făcut să-şi piardă echilibrul şi să cadă la pământ, înfigându-se într-un tub metalic al cadrului: 12 centimetri de metal care i s-au înfipt în coaste provocându-i o rană profundă. Marin, însă, nu s-a dat bătut şi, după cum a povestit şeful de şantier, „a reuşit să-şi scoată fierul şi să se întindă pe o parte. Era conştient, dar sângera mult: am chemat imediat voluntarii de la Croce Verde”.

Muncitorul a primit îngrijiri şi a fost transportat de urgenţă la spitalul Paolo Merlo din Maddalena, însă medicii nu au reuşit să-i salveze viaţa. Rusu a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi a murit după două ore. Pe şantier au intervenit carabinierii şi inspectorii de muncă. În registrul anchetaţilor au fost înscrise trei persoane: directorul de lucrări, responsabilul firmei care a luat lucrările în antrepriză şi cel al celei subcontractoare, toţi trei pentru omor din culpă. A fost deschis un dosar în care sunt cercetaţi Ionel Rus, titular al subcontractului şi nepot al victimei, Mauro Manuedda, titular al antreprizei, şi Giovan Battista Godelmoni, director al lucrărilor.

Muncitorul decedat era căsătorit şi avea doi copii, de 12 şi 18 ani. Trăia de ani de zile pe insula Maddalena cu familia şi era foarte stimat de şefii săi. Moartea românului i-a tulburat pe angajatorii care l-au avut ca subordonat: „Mereu vesel, surâzător cu căştile pe urechi pentru a asculta muzică: lucra zi şi noapte”, a declarat unul dintre şefii lui. Îi spuneau Marcellino tocmai pentru caracterul său foarte deschis şi vesel, ţinea cu Juventus şi mergea să vadă meciurile echipei Ilvamaddalena împreună cu fiul de 12 ani, Alexandru.

Protestul sindicatului

Sindicatul Cgil a spus într-un comunicat că acesta este al cincilea accident mortal în 2011 în provincie. „Numărul tragediilor, numai în construcţii, a crescut. Prea des cei care îşi pierd viaţa sunt străini, care plătesc un tribut foarte ridicat atât din cauza condiţiilor lor de muncă, deseori nedemne, cât şi a poziţiei lor”. Cgil a exprimat condoleanţe familiei muncitorului şi a cerut instituţiilor şi autorităţilor să se angajeze în maniera cea mai directă în problema siguranţei la muncă.

Pe 6 mai a fost organziată o mare manifestaţie Cgil la Olbia, la care au participat aproape o mie de persoane. „Situaţia este foarte gravă, dramatică – a spus Fabio Spano, secretar provincial al Cgil, citat de La Nuova Sardegna -. Se iau drepturile lucrătorilor şi nu se cer angajamente din partea firmelor, care continuă, în multe cazuri, să nu respecte normele privind siguranţa, să facă să crească riscurile de accidente, să favorizeze munca la negru.

Pe baza informaţiilor oferite de rude, rezultă că românul mort pe un şantier la Maddalena nu ar fi primit niciodată un fluturaş de salariu (soţia povesteşte că soţului ei Marin i se dădeau banii într-un plic închis, a scris La Nuova Sardegna). Sunt necesare mai multe controale: pentru că este absurd ca în 2011 să se continue să se moară la locul de muncă”.

Accident la Rovigo

Accidentul s-a produs luni 3 mai la o firmă din Badia Polesine (provincia Rovigo). Un muncitor român de 30 de ani asambla o instalaţie frigorifică, când o componentă grea a structurii pe care o asambla a căzut peste el. Bărbatul nu a reuşit să se ferească din calea structurii şi impactul a fost deosebit de violent. A fost transportat cu elicopterul medical în stare foarte gravă la spitalul din Padova, însă pe 5 mai a decedat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bersani (Pd): „Italian este cel care se naşte şi creşte aici”

Germania va susţine România la aderarea în Schengen