in

Bersani (Pd): „Italian este cel care se naşte şi creşte aici”

Miting de protest al Partidului Democrat pentru o reformă cu privire la generaţiile secunde. Cu pancarte cu inscripţiile „Cine se naşte şi creşte în Italia este italian”, „Învăţ italiana şi sunt cetăţean” şi „Italia este a celor care se nasc aici şi care o iubesc”, Forumul imigraţiei din Pd a protestat recent în faţa Camerei Deputaţilor pentru a cere repunerea în centrul agendei politice a dezbaterii privind legea cetăţeniei pentru fiii de imigranţi născuţi în Italia.

„Constituţia italienilor vorbeşte la articolul 3 despre drepturile egale ale cetăţenilor italieni şi vorbim despre dreptul celor care s-au născut şi crescut aici de a fi italieni. Este o ruşine care apasă pe conştiinţa ţări să existe acum un milion de tineri care nu sunt nici imigranţi nici italieni. Italia trebuie să le spună acestor tineri cine sunt pentru că e un drept de civilizaţie”.

Sunt cuvintele secretarului Pd, Pier Luigi Bersani, care a intervenit pe timpul protestului la Cameră, pentru a cere modificarea legii privind cetăţenia care ar permite recunoaşterea acesteia fiilor imigranţilor născuţi în ţara noastră. „Italia – a încheiat liderul democrat – are nevoie de noii italieni şi împreună vom face o Italie mai bună”.

Coordonatorul naţional al Forum immigranzione al Pd, Marco Pacciotti, a explicat: „Există circa 900.000 de tineri în Italia care s-au născut aici, dar care se simt străini în propria casă. Este o bătălie pe care o ducem de un an şi sperăm să nu fie dusă numai de partidul nostru, pentru că este o bătălie de civilizaţie”.

La manifestaţie a fost prezent şi responsabilul „Seconda generazione” al Forumului, Khalid Chaouki, care a adresat un apel preşedintelui Camerei Gianfranco Fini: „Nu aţi făcut nimic pentru a readuce tema dreptului de cetăţenie pentru fiii imigranţilor născuţi în Italia în centrul dezbaterii politice. Cerem ca pentru aceşti tineri cetăţenia să fie directă şi nu să fie obţinută numai prin dreptul de sânge şi să fie accelerată procedura pentru fiii de imigranţi care nu s-au născut în Italia şi care au sosit în această ţară când erau copii”.

„Protestăm – a adăugat Chaouki – împotriva unei legi nedrepte care le ia multor tineri dreptul de a se imagina într-o zi avocaţi, medici sau poliţişti, tineri care cunosc imnul lui Mameli mai bine decât mulţi parlamentari, precum cei de la Lega, care nu recunosc nici drapelul”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Starea limbii române din Italia

Doi muncitori români morţi la muncă în Italia