in

Guvernul de la Bucureşti anunță „taxa pe lăcomie”. Tot românii vor plăti

Cu câteva săptămâni rămase din acest an, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a aruncat la o serie de schimbări legislative importante pe care plănuiește să le implementeze printr-o ordonanță de urgență. Printre ele se numără și ”taxa pe lăcomie”.

Asfel, băncile vor fi taxate diferențiat, în funcție de ROBOR. Cu cât acest indice este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele.

Anunțul privind taxa pe bănci vine la două zile după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat un atac la adresa băncilor şi multinaţionalelor.

„Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE este această diferenţă de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: «Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?» Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus Dragnea duminică, la şedinţa Consiliului Naţional al PSD.

Ministrul Teodorovici a spus că este vorba despre o măsură „care să protejeze românul”.

„Știm că profitul este printre cele mai mari la nivel european, știm nivelul creditelor neperformate, care se vând la firme din grup. Aud că băncile sunt parteneri loiali în economie. Eu știu că ambii parteneri trebuie să câștige”, a spus ministrul.

„Știm foarte bine diferența dintre dobânda la depozite și la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem și noi, ca Guvern, să aplicăm niște măsuri”, a continuat el.

Astfel, taxa este 0 dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic. Taxa va fi 0,2%, dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2% şi creşte la 0,4%, dacă media ROBOR este între 2 – 2,5%, inclusiv.

Taxa creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

„În funcție de lăcomia băncilor, vom vedea impactul acestei măsuri”, a mai spus ministrul.

Având în vedere absurditatea teoriei din spatele taxei pe lăcomie, nu a trecut foarte mult timp până când consultantul de strategie al Băncii Naționale a României a ieșit la interval cu câteva explicații cât se poate de logice.

“Cred că este o eroare. Este o eroare de exprimare sau de concepție. Nu pot să știu pentru că aștept un text scris, dar atâta vreme în care se spune că dacă o bancă alege un anumit nivel al ROBOR și în funcție de acest ROBOR se va stabili nu știu ce taxă, aici e mare confuzie. O bancă nu alege ce ROBOR să pună”, a declarat Adrian Vasilescu.

Noua hotărâre a guvernului PSD-ALDE a declanşat deja primele efecte. A generat o prăbușire la Bursa de Valori București, după anunțul făcut de ministrul. Principalii indici ai BVB au scăzut drastic, astăzi, la un nivel record pe acest an.
„Şedinţa de azi este de un rosu atât de aprins, cum nu am mai văzut de la începutul lunii august 2011 când a fost redus ratingul SUA. În cazul băncilor, profitul ar putea fi înjumătăţit. Taxele vor fi o povară pentru bănci şi pentru companiile din sectorul energetic”, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru zf.ro. Bursa de la Bucureşti a pierdut într-o singură şedinţă întreg progresul înregistrat pe parcursul anului 2018.

Tot românii de rând vor plăti

Dezavantajul principal al acestei taxe este că, în final, băncile vor transfera costurile către clienți. Și mai este important un lucru: atunci când România se va duce să ia bani de pe piețele internaționale, va da nas în nas cu exact acele bănci pe care le taxează azi pentru lăcomie, atrag atenţia analiştii economici.

La rândul său, preşdintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur ordonanţa fiscală pregătită de Guvern, numită taxa pe lăcomie. „E taxa din lăcomia PSD-iştilor de a lua bani mai mulţi. Ne aşteptăm ca toate să se scumpească. Această ordonanţă va face viaţa românilor considerabil mai scumpă“, a spus şeful statului, la Cotroceni, după şedinţa CSAT. Iohannis a cerut Guvernului să se răzgândească.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român omorât de un tânăr italian pentru că i-a deranjat câinele. Criminalul condamnat la 9 ani de închisoare

Ministra Diasporei crede că a găsit soluția: „Vrem să aducem românii acasă, acesta e primul pas”