in

În timp ce românii sclavagesc prin alte țări, sute de hectare cu viţă de vie din România riscă să rămână neculese

În timp ce sute de mii de români muncesc în agricultură în străinătate, uneori pe bani de nimic, în România mu există forță de muncă în agricultură, chiar pe bani foarte mulți.

Sute de hectare cultivate cu viţă de vie riscă să rămână neculese. Pandemia a accentuat criza zilierilor, anunță ProTV.

Proprietarii de vii nu mai pot aduce muncitori din alte judeţe, pentru că ar trebui să investească în spaţii de cazare în care să se respecte normele de siguranţă sanitară.

La Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură Bujoru din Galaţi este nevoie de câteva sute de zilieri ca să strângă strugurii de pe patru mii de hectare de viță de vie.

Gabriel Tabaranu, director al Stațiunii de Cercetare pentru Viticultură Bujoru: „Forţa de muncă este insuficientă. Cu acelaşi lucru ne-am confruntat şi în anii anteriori, dar în anul acesta s-a acentuat pe fondul pandemiei. N-am mai putut aduce culegători din alte judeţe, neputând să-i cazăm. N-am putut risca să îi cazăm şi să avem probleme ulterioare”.

Situaţia este gravă, susţin viticultorii. În lipsa zilierilor, o parte din producţia de struguri – şi aşa mai mică decât cea de anul trecut – riscă să rămână neculeasă.

Bate vântul şi în podgoriile din Constanța. Aici, oamenii ar putea să câştige până la 200 de lei pe zi, în funcţie de câţi struguri recoltează, şi primesc şi o masă gratuită.

Daniel Mihaescu, inginer viticol, a declarat: „În România, deşi am început să plătim destul de bine, le este mai comod să plece peste hotare, spun că câştigă mult mai uşor, deşi mă îndoiesc că îi câştigă mai uşor ca în România”.

În timp ce viticultorii se plâng ca nu găsesc oameni cu care să îşi culeagă viile, în evidenţele ANOFM apar peste 280 de mii de romani care nu au un serviciu şi sunt buni de muncă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șeful DRP, mesaj pentru românii din Italia care vor candida la alegerile locale: ”Românii au o șansă extraordinară de a-și face auzită vocea”

Monza, Tir plin de computere luat cu asalt de bandiți, român de 22 de ani arestat, marfă furată de 550.000 de euro