in

Infectat cu Covid, un bătrân şi-a pus capăt zilelor. A fost găsit pe patul de spital cu un cuțit înfipt în abdomen

De la începutul pandemiei, mai mulţi români diagnosticaţi sau suspecţi de Covid-19 și-au luat viața chiar în spitalele unde erau trataţi. Ultimul este Vasile Tilișcan, de 71 de ani, din comuna Șpanțov, judeţul Călăraşi.

Bătrânul a fost internat pe 26 februarie la Spitalul Județean din Călărași iar zece zile mai târziu fost găsit fără suflare, cu un cuțit înfipt în abdomen. Familia lui „tataia Vasile” susține că i-a avertizat pe medici despre gândurile suicidale ale pacientului, însă nimeni nu i-a luat în serios.

Vasile Tilișcan a cerut chiar el să meargă la spital. Diabetic și cardiac, fusese internat câteva zile, în ianuarie, la Spitalul Județean din Călărași și căpătase încredere în personal. Acum, bătrânul era ușor panicat din cauza unor probleme respiratorii. Șirul evenimentelor a fost povestit de fiul său, Gigi Tilișcan, pentru Libertatea.

„Tata m-a sunat că se simte rău, nu are aer. Mi-a spus că ar vrea să meargă la spital, pentru un consult”, povestește fiul Gigi. Chiar dacă soția e asistent medical principal la secția ATI COVID de la spitalul din Oltenița, familia a considerat că SJU Călărași e mai potrivit. „Și-a făcut singur bagajul, s-a urcat în ambulanță pe picioarele lui”, explică Gigi Tilișcan. După un prim test rapid, fals negativ, bătrânul a făcut și testul PCR. A sunat pe numărul nurorii sale. „Sunt pozitiv”, a transmis bătrânul. „Noi l-am încurajat, să nu intre în panică, să respecte indicațiile doctorilor”, a povestit fiul.

Iniţial, totul a decurs normal, însă după doar câteva zile situaţia a degenerat.

“A povestit cum îl legau. Plângea şi spunea: luați-mă de-aici, că eu nu pot să mai stau! Am zis să-l luăm de-acolo, că moare. Plângeam toți, în casă. Ne spunea că vrea acasă pentru că nu putea să doarmă.” La un moment dat, bătrânul a spus chiar că se va sinucide.

„Tata a început să se plângă la telefon că i s-a făcut o injecție intramusculară și că nu poate închide ochii. «Calmează-te, băi, tată, nu ești intubat, ești pe secția de COVID, nu la ATI», i-am zis. Seara, ne-a sunat din nou și ne-a zis că nu mai rezistă, că se aruncă pe geam! Am fost șocați, în condițiile în care nu a avut niciodată probleme psihice”, rememorează Gigi.

«Ne-au asigurat să stăm liniștiți»

Familia bătrânului a sunat de nenumărate ori la spital şi a anunţat de intenţiile bărbatului, dar nimeni nu s-a sesizat.

„Am sunat la spital, le-am transmis să aibă grijă, că ne-a spus că se aruncă pe geam. O doamnă care ne-a răspuns ne-a asigurat să stăm liniștiți, că sunt gratii la ferestre”, a povestit fiul.

Pe 7 martie, la ora 5:30, Vasile Tilișcan a fost găsit fără viață, cu un cuțit înfipt în abdomen. „Am aflat de nenorocire de la un coleg criminalist, făcea cercetarea la fața locului. M-a sunat la 7:27. A văzut fișa și numele meu în dreptul aparținătorului”, spune, printre lacrimi, fiul. Gigi Tilișcan susține că spitalul nu i-a anunțat despre deces, deși evenimentul s-a petrecut „chiar pe garda medicului care se ocupa de tata”. „Când ne-am mai liniștit după tragica veste, am sunat la spital și ne închideau telefoanele în nas”, acuză Gigi Tilișcan.

„Am discutat cu avocatul, o să facem plângere penală la adresa medicului și a unității medicale pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate”, spune Gigi Tilișcan. În replică, juristul Bogdan Mihai, managerul SJU, spune că ancheta internă nu este finalizată, dar că, „preliminar, vă pot spune că tratamentul a respectat protocoalele”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii din Italia, invitați în videoconferința despre măsurile de sprijin financiar: până la 50.000 de euro pentru cei care se întorc acasă și investesc în agricultură

Ciolacu îngrijorat: „S-au născut mai mulți copii români în Diaspora decât in România”