in

Întoarcerea în ţară după jumătate de viaţă petrecută în Italia: „Nu mă REGĂSESC”

Şi-a trăit jumătate de viaţă în Italia, la Veneţia. S-a integrat perfect, până acolo încât a candidat la alegerile administrative din peninsulă, a dobândit cetățenia italiană, dar, în cele din urmă a ales să se întoarcă acasă, la Botoşani. Este povestea Adinei Ojog şi a soţului ei care acum încearcă să se adapteze la viaţa din ţară, care nu este simplă niciodată.

După şase ani pe şantierele din străinătate, îşi face un rost în ţară: „Vreau ceva AL MEU”

După 15 ani de muncă în Italia: «Acum mă ocup de afacerea mea, la mine ACASĂ»

Ce spune despre viaţa din România la şase luni de la întoarcere?

„Viața în străinătate e mai lejeră, mai liniștită și mai satisfăcătoare, chiar dacă ești departe de familie sau de prieteni. Aici, în România, viața e mai stresantă, lumea mai dificilă, mai încruntată și mă refer la toate categoriile sociale.

Aici contează mai mult exteriorul, modul cum apari, cu ce mașină te plimbi, câte bijuterii la vedere ai. Familia (în afară de părinți, frați), prietenii dispar, după o perioadă. Dacă contactul cu ei era mai strâns când eram în străinătate, aici se pierde interesul, probabil pentru ca ești „pe loc”, fiecare cu problemele personale, cu viața de zi cu zi”.

Ca mulți români plecați și apoi reîntorși în țară, Adina nu se simte în România pe deplin „acasă”:  „După şase luni încă nu mă regăsesc în locul meu natal, nu mă mai regăsesc în modul de a gândi și de a acționa”, povesteşte românca.

Articolul complet AICI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 43 In medie: 4.3]
george simion apara diaspora

George Simion, supărat pe guvernanți: „Își bat joc de diaspora”

accident romani torino

Torino, accident grav, fetița de 12 ani a unei familii de români se zbate între viață și moarte