in

Legea care ar putea goli puşcăriile. Parlamentarii solicită amnistia

Proiectul de lege care prevede amnistia infracţiunilor cu pedepse cu închisoarea până la 4 ani şi graţierea pedepselor privative de libertate de până la 6 ani a fost avizat favorabil de deputaţii din Comisia pentru drepturile omului, condusă de Nicolae Păun, unul dintre iniţiatorii legii, alături de pesedistul Mădălin Voicu.

Cei doi iniţiatori ai proiectului spun că acesta este util pentru a evita aglomeraţia din puşcării şi pentru a oferi posibilitatea ca persoanele condamnate, care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemenţă.

Proiectul de lege a fost respins de Senat şi nu este susţinut de Guvern. Decizia finală, după avizul pe care îl vor da şi deputaţii jurişti, aparţine Camerei Deputaţilor.

Dacă va fi adoptată, unul dintre beneficiarii acestei legi ar fi Gigi Becali, trimis după gratii pentru trei ani.

În plus, de noua lege ar urma să se bucure aproape toţi demnitarii şi oamenii de afaceri condamnaţi în acte de mare corupţie.

Conform datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, mii de deţinuţi ar deveni liberi a doua zi după intrarea în vigoare a decretului de amnistiere.

Roşca Stănescu susţine proiectul

Proiectul este depus pentru a doua oară de iniţiatori, Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Unul dintre susţinătorii acestuia este senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu. „Este un proiect foarte bine realizat, care are şi o serie de 28 excepţii de la procedura de graţiere şi amnistie. Este un proiect care a primit, din păcate, avizul negativ al Guvernului pe vremea când erau Adrian Năstase şi Vântu în închisoare şi se făceau presiuni interne şi externe în sensul că cineva ar intenţiona să-i sustragă executării pedepselor şi apoi a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice”, a declarat Stănescu.

Potrivit proiectului, pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate.

În cele 28 de categorii de infracţiuni care nu intră sub incidenţa proiectului de lege nu se află nici corupţia, nici complicitatea în abuz de serviciu, adică motivul pentru care a fost condamnat Gigi Becali.

Un alt aspect al iniţiativei este şi faptul că, pe lângă prevederile de mai sus, se mai graţiază şi o treime din pedepsele cuprinse într 6 şi 8 ani şi o cincime din cele de 8-10 ani.

De la graţieri sunt excluşi recidiviştii prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă.

Cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu beneficiază de prevederile acestui proiect de lege.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Repatrierea voluntară” a avansat de la faza de proiect la cea de idee

Catrinel Menghia va deschide o galerie de artă la Roma