in

”Repatrierea voluntară” a avansat de la faza de proiect la cea de idee

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat astăzi, 5 iunie, la o discuţie, transmisă în direct în streaming, cu jurnalişti de la cotidianul Adevărul, pe teme legate de românii din străinătate. Prima temă a fost proiectul „repatrierii voluntare”, anunţat de ministrul David în luna aprilie.

Din discuţiile cu jurnaliştii de la Adevărul a reieşit foarte clar faptul că ministrul David nu a avut şi nici nu are un proiect concret legat de repatrieri, pus pe masa de lucru al ministerului său sau al finanţelor, aşa cum afirmase într-o altă întâlnire. „Nu e încă un proiect de lege. E mai degrabă un concept, un concept care vizează angajarea resursele din Diaspora. Ne referim la resursele din America de Nord şi Europa, nu la românii care trăiesc în jurul graniţelor ţării, în comunităţile istorice.”, a precizat ministrul.

Proiectul este încă în faza de păreri. Cristian David a dat exemple de ţări unde anumite legi de încurajare a repatrierii există de mult timp. ”Vorbim despre cei care prin munca lor, prin ce au acumulat, au un capital în ceea ce priveşte resursa umană, dar nu este de neglijat şi capitalul financiar. Ideea a plecat de la exemple din ţări ca Irlanda, Scotia , Israel care au o machetă de angajare a disporei într-o formulă inteligenta şi constructivă…”

”Repatrierea voluntară”, proiect surpriză al ministrului Cristian David

Eseul geopolitic al ministrului David a continuat, specificând că în România există un climat economic mai favorabil decât în ţările din Europa sau SUA, iar investiţii de până la 50.000 de euro sunt mult mai uşor de dezvoltat în ţara noastră. David s-a poticnit însă la întrebarea jurnaliştilor despre problemele legate de birocraţie. „Ne-am gândit (sic) la un program care să se adreseze marii majorităţi a românilor. Vrem ca ei să găsească un climat economic mai primitor în România. E mult mai greu să investeşti 20-30-50.000 de euro în ţări ca SUA sau chiar din Europa decât în România. România se află pe o proiecţie de creştere. Ceea ce nu se poate face cu aceşti bani pe sectorul serviciilor în Spania sau Italia, de exemplu, se poate face în România. Aici statul va folosi aceşti bani într-o manieră în care să atragă investitorul, şi aici vorbim de investitorul român.”

Ministrului David a fost evaziv şi când i s-a cerut să facă o departajare clară între facilităţile fiscale pentru românii din străinătate şi cei care vor să investească aceeaşi bani din ţară. De asemenea nu a spus nimic despre modul cum se va face distincţia dintre cei românii din tara şi cei din străinătate, care se întorc. ”Există deja un program de încurajare a proiectelor de investiţii a întreprinderilor mici şi mijlocii din ţară… există chiar şi o anumită diferenţiere între ceea ce avem pe piaţa românească… cei care vor veni vor putea investi fără a perturba climatul economic din România” a declarat generic David.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Votul din diaspora a fost îngropat de Comisia pentru revizuirea Constituţiei

Legea care ar putea goli puşcăriile. Parlamentarii solicită amnistia