in

Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată de președintele Iohannis. Mii de români au optat pentru această variantă pentru a ieşi la pensie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum şase ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

“Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în lege.

Actul normativ mai prevede că plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

″În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se mai arată în lege. 

Un an de pensie constă astfel 6.900 de lei, iar pentru cumpărarea unui întreg stagiu (şase ani) asigurantul va trebui să plătească 41.900 de lei pe an.

Mii de români au optat pentru această variantă doar ca să iasă la pensie. Până acum şi-au cumpărat vechime în jur de 6.000 de persoane, iar valoarea totală este de 50 de milioane de lei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 3.8]

Vreme infernală în Italia, vor fi temperaturi de peste 45 de grade. Cât durează căldura africană, previziuni teribile

”Act fără precedent” în istoria relaţiilor dintre Italia și Vatican, dispută pe marginea unei legi împotriva homosexualilor