in

MAE, atac la senatorul Badea: „Nu aveți dreptul să afectați neîntemeiat imaginea unor instituții publice”

Este dreptul domnului senator Viorel Badea de a face campanie electorală pentru cine dorește. Aceasta nu îi dă, însă, dreptul ca, prin declarațiile sale, să afecteze neîntemeiat imaginea unor instituții publice, care prin statutul lor, nu manifestă partizanat politic, se arată într-un comunicat, remis Agerpres, semnat de secretarul de stat în MAE, Radu Podgorean, referitoare la afirmațiile senatorului ACL Viorel Badea, privind votul în străinătate.

Afirmând că prin stabilirea secțiilor de votare din străinătate se pregătește o fraudare masivă a alegerilor prezidențiale în diasporă, domnul senator Badea face afirmații fără acoperire, care afectează în mod grav imaginea publică a MAE, instituție a statului abilitată prin lege să stabilească lista secțiilor de votare din străinătate.

Viorel Badea: ”Guvernul Ponta pregătește o fraudare masivă a alegerilor în diaspora”

Este inadmisibil să se afirme că organizarea de secții de votare în sediile consulatelor generale constituie o dovadă de încălcare a echidistanței politice în stabilirea secțiilor de votare. Dacă nu în consulatele generale, instituții publice ale statului român, atunci unde ar fi mai bine ? Poate în sediul unor așa numite asociații culturale aflate în directă subordonare a partidului domnului senator, cum era practică în 2009, când domnia sa nu era la fel de vocal.

În majoritatea cazurilor, secțiile de votare au fost stabilite în aceleași localități ca și în anul 2009, acolo unde a fost posibil, în spații ale ambasadelor, consulatelor și institutelor culturale românești din străinătate. Acolo unde acest lucru nu a fost posibil s-a optat pentru spații publice din statul gazdă, obținându-se acordul autorităților în acest sens.

În Italia, secțiile de votare au fost stabilite, în principal, în localitățile în care au funcționat și în 2009, când domnul Badea nu s-a plâns că se pregătește o masivă fraudă electorală în diasporă sau în noi locații adecvate, recomandate de ambasada României la Roma.

Este adevărat că în unele cazuri, atunci când două secții de votare propuse se aflau la mai puțin de 5 kilometri una de alta (favorizând și un posibil turism electoral), s-a preferat organizarea uneia singure în zona respectivă, astfel încât cealaltă să poată fi organizată într-o altă zonă, unde distanțele de sute de kilometri i-ar fi împiedicat altminteri pe români să își exercite dreptul de vot.

În același timp, se invocă, în mod eronat și exclusiv, argumentul numărului de posibili votanți, care, de altfel, a fluctuat foarte mult de la un scrutin la altul. Este, de asemenea, incriminată organizarea unor secții de vot în zone cu populație românească mai redusă. De unde are domnul Badea aceste cifre statistice ? Consideră oare domnia sa că, acolo unde sunt mai puțin numeroși, românii să fie privați de dreptul de vot?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

SURSE: Congresul diasporei, Comisiile parlamentare cer amânarea pentru luna mai 2015, Stanoevici SE OPUNE

Zgonea, sătul, nu-l crede pe grevistul foamei: ”Vrea și el să iasă în evidență cu ceva”