in

Mergi cu mașina în România? Amendă dacă ai un comportament agresiv

Mergi cu mașina în România? Comportamentul agresiv în trafic al șoferilor urmează să fie sancționat de către polițiștii rutieri, începând din 27 februarie 2022, cu amenzi de sute de lei și cu suspendarea permisului auto, conform unor modificări recente la Codul rutier.

Totodată, sancțiunile vor fi mai dure pentru recidiviști și pentru cei care provoacă accidente.

Printre faptele care vor fi considerate agresive se numără folosirea repetată a semnalelor luminoase sau sonore pentru a forța mașinile din față să elibereze banda pe care se află ori șofatul la o distanță mică de alte automobile.

Român devenit erou în Italia, după ce a prins un hoț care jefuise o bătrânică

Mergi cu mașina în România? Atenție la cum te comporți în trafic

Mergi cu mașina în România? Nu te comporta agresiv la volan

Ordonanța Guvernului 1/2022, care a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, este actul normativ care a venit cu mai multe modificări la Codul rutier. Totuși, faptele descrise mai jos vor putea fi sancționate abia din 27 februarie 2022.

Prin documentul respectiv, autoritățile au introdus o interdicție nouă pentru șoferi. Aceea de a avea un comportament agresiv atunci când conduc mașini pe drumurile publice. Sancțiunile aplicabile în acest caz vor varia în funcție de gravitatea faptelor.

Cei care vor încălca interdicția fără a exista consecințe vor risca atât o amendă din clasa a doua de sancțiuni. (patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei). Totodată și suspendarea permisului timp de 30 de zile (art. I, pct. 12 din ordonanță).

În caz de accidente sau recidivă

Însă, în situația în care, din cauza comportamentului agresiv al șoferului, se produce un accident de circulație cu pagube materiale, sancțiunile vor fi mai dure. Amenda va fi din clasa a treia de sancțiuni (între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei), iar suspendarea permisului auto se va aplica pentru 60 de zile (art. I, pct. 17 din ordonanță).

Dacă vorbim de recidiviști (șoferii sancționați repetă fapta într-un interval de șase luni de la restituirea permisului auto), perioada de suspendare (aplicată odată cu amenda aferentă) va fi majorată automat cu 30 de zile. Concret, în primul caz de mai sus, suspendarea va fi de 60 de zile, iar în al doilea caz de mai sus – de 90 de zile (art. I, pct. 24 din ordonanță).

Pe deasupra, în noua ordonanță (art. I, pct. 23) se face referire inclusiv la posibilitatea aplicării unei perioade de suspendare a permisului auto de 180 de zile (pe lângă alte consecințe) atunci când e vorba de accidente de circulație cu vătămări corporale sau decese (se face o referire indirectă, tehnic vorbind, fiind vorba acolo de fapte pentru care se aplică suspendarea permisului auto).

Faptele pe care polițiștii rutieri le vor putea amenda:

  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase pentru a obliga nejustificat șoferul din față să elibereze banda de circulație;
  • deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, pentru depășirea unui șir de mașini care circulă în același sens;
  • circulația la o distanță foarte mică față de alt vehicul (atât înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral) ori reducerea bruscă nejustificată a vitezei, pentru a intimida șoferul acestuia;
  • pornirea mașinii de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților;
  • conducerea intenționată a mașinii prin accelerarea repetată a motorului, pentru a stânjeni persoanele din preajma drumului public;
  • mersul cu spatele cu mașina pentru intimidarea celor care circulă în spate;
  • întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână;
  • realizarea intenționată a unui derapaj controlat al mașinii pentru a o întoarce sau a o roti;
  • conducerea motocicletei (sau a mopedului) ridicată pe o singură roată.

Conform inițiatorilor ordonanței, sancționarea comportamentului agresiv în trafic este necesară pentru a spori siguranța circulației. Asta în condițiile în care Codul rutier nu cuprindea până acum nicio prevedere care să detalieze ce înseamnă comportament agresiv în trafic, darmite vreo sancțiune în acest sens.

un articol avocatnet.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Iohannis bucuros ca vin americanii

Biden trimite trupe americane în România, Iohannis se bucură

katiei i s-a facut rau dupa vaccin

I s-a făcut rău după vaccin, Katia moare la vârsta de 14 ani. Furia familiei: „Vrem adevărul”